Neguit per la possible davallada del preu del raïm

Foto: Maria Rosa Ferré
Ricard Vinyals
26/07/2019 - 12:30h

El quilo de raïm per a vi base per a cava podria pagar-se 6 cèntims d’euro menys que el 2018 i l’ecològic, fins a 10

S’acosta el mes d’agost i, un any més, la proximitat de l’inici de la verema genera preocupació entre els viticultors penedesencs pel que fa a conèixer a quin preu, sobretot en el cas dels grans cellers, els pagaran el raïm.

Diverses fonts consultades pel 3d8 temen que aquest preu vagi a la baixa per la suposada existència d’excedents en la producció. Però també per la nova política de preus que puguin tenir els dos grans cellers penedesencs productors de cava, Codorníu i Freixenet, en els dos casos en mans d’accionariat majoritàriament estranger des de fa aproximadament un any.

Així les coses, durant la verema del 2018 el quilo de raïm es va pagar a entre 38 i 44 cèntims d’euro, segons si era raïm convencional o ecològic, i fins a uns 60 cèntims en el cas del raïm collit a mà que compraven els cellers més petits. Si bé encara no hi ha xifres oficials, sí que ha transcendit que una de les grans empreses vitivinícoles, Codorníu, pagarà el quilo de raïm ecològic a 44 cèntims d’euro.

I, segons ha pogut saber el 3d8, el gran celler sadurninenc podria acabar pagant entre 28 i 30 cèntims d’euro el quilo de raïm convencional i a 38 cèntims l’anomenat raïm de conversió, és a dir, el que ha d’estar-se 3 anys per poder ser certificat com a ecològic. Si es generalitza aquesta dada, és força clara la tendència a la baixa en el preu de la producció perquè el preu de cada quilo de raïm convencional podria baixar entre 8 i 10 cèntims d’euro, i el descens en el raïm ecològic estaria en els 6 cèntims d’euro.

Entre els motius que explicarien un preu del raïm a la baixa hi hauria, segons diverses fonts, que les vendes de cava el darrer any han disminuït, que encara queda vi de l’any passat per col·locar i que, si es confirma que la collita d’aquest any sigui correcta, es generarà un excedent de producció que pot fer baixar els preus.

Posicionament dels sindicats UP i JARC
Des del sindicat Unió de Pagesos (UP), el seu responsable del sector de la vinya i el vi, Joan Santó, creu que “cada any, els compradors de raïm es dediquen a dir que hi ha excedents i que el preu ha de ser inferior (…); però hi ha les mateixes existències que fa uns quatre anys i, per tant, el preu no hauria de baixar”.

És inacceptable que amb l’excusa dels excedents baixi el preu. Les empreses seguiran comprant el raïm que necessitin, i no té sentit abaixar el preu”

Joan Santó
Responsable de la Vinya i el Vi d’Unió de Pagesos

A més, Santó explica que les empreses vitivinícoles “sempre han comprat la quantitat i qualitat del raïm que els ha convingut i el mercat els ha acceptat durant anys a un preu entre 40 i 50 cèntims el quilo. Per tant, és inacceptable que amb l’excusa dels excedents baixi el preu. Les empreses seguiran comprant el raïm que necessitin, i no té sentit abaixar el preu”.

Això de banda, Joan Santó creu que “l’estratègia dels cellers d’abaixar el preu perquè diuen que hi ha excedents de producció els ha sortit bé perquè nosaltres, els viticultors, els ho posem fàcil acceptant aquest raonament, quan no és així perquè es necessita un estocatge, com a mínim, d’un any a la cava”.

Tanmateix, Santó conclou la conversa amb el 3d8 amb un missatge positiu en el sentit que els cellers “cada vegada tenen més clar que per poder comprar hi ha d’haver venedors i, per tant, els han de cuidar. Cal conservar el proveïdor amb un contracte plurianual on les dues parts se sentin còmodes: d’una banda amb el viticultor, que farà un bon producte i, de l’altra, el celler o comprador que el valorarà com a tal perquè el pagès no plegui”.

“Cal valorar el producte i pagar-lo, fins i tot, a més de 50 cèntims el quilo, i els primers a valorar el nostre producte hem de ser els viticultors. Si no hi creiem nosaltres com a sector, qui hi creurà?”.

PUBLICITAT

Pel que fa al sindicat de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), la seva responsable del sector de la vinya, Isabel Vidal, apunta sobre la previsió dels preus del raïm que des de la JARC “defensem que els preus del raïm d’enguany han de tendir a l’alça perquè s’estima una producció similar a la de l’any passat i ha d’anar en consonància a la qualitat del producte”.

“Així s’equilibra la cadena de valor”, diu Vidal, que també comenta que durant les campanyes del 2016 i 2017, “a causa d’un descens de l’oferta de raïm, van comportar una pujada del preu –d’aproximadament el 15%–, que per primera vegada podíem qualificar d’apreciable”. Amb tot, Isabel Vidal també remarca que “veníem de molt enrere i no podem recular, perquè el preu del raïm determina en gran mesura el prestigi de tota la cadena de valor”.

Defensem sempre un preu digne del raïm i s’hauria d’arribar a un preu de l’euro el quilo”.

Isabel Vidal
Responsable de la Vinya i el Vi de la JARC

Vidal continua per dir que la JARC “defensem sempre un preu digne del raïm i s’hauria d’arribar a un preu de l’euro el quilo”. Aquesta circumstància faria augmentar el preu final del vi i el de l’ampolla de cava, segons la mateixa responsable de la JARC, i es podria parlar d’“un producte d’excel·lència perquè un preu baix no dona prestigi”.

Isabel Vidal conclou la conversa amb el 3d8 per dir que caldrà esperar-se a veure com va la verema d’enguany, perquè “la forta calor i la manca de pluges de les últimes setmanes pot fer canviar algunes intencions” pel que fa a la política de preus del raïm.

Des de l’Associació de Viticultors del Penedès, amb uns 450 pagesos associats, s’ha declinat fer cap valoració per a l’elaboració d’aquesta informació.

També et pot interessar

Comentaris