El Vijazz més femení

FOTO: BANC SABADELL VIJAZZ
05/07/2019 - 09:36h

Encetarà el festival Madeleine Peyroux i, simultàniament, al claustre Sant Francesc actuarà la saxofonista Muriel Grossmann en el marc del cicle ‘Elles i el Jazz’

La Madi prepara les maletes. Protegeix la guitarra. El seu altre gran instrument el pot portar amb ella a tot arreu. És la veu. Una veu única i personal del jazz vocal del segle XXI. Però amb les veus no només es canta.

Les veus alçades de les dones, des de les sufragistes fins a les feministes actuals, són les que ens han portat a l’avui. Un avui, divendres 5 de juliol, en què al claustre de Sant Francesc es podrà gaudir de la saxofonista Muriel Grossmann. I al mateix moment, la Madi serà a la plaça Jaume I complint la seva funció de cap de cartell.

La Madi arriba al Penedès amb totes les maletes. Desembolica la guitarra. Deixa sobre el llit el moneder, les claus… i el passaport. Ella és americana, de Geòrgia, i ha viscut moltes temporades a Nova Orleans, la capital del jazz. Però al seu passaport, tot i ser americà, té estampats segells d’arreu: Nova York, París, Londres, Tòquio… i Vilafranca. La Madi és a Vilafranca.

A dos quarts d’onze pujarà dalt l’escenari. Hi pujarà amb vuit discos a l’esquena i una llegenda de misteri: fa 22 anys va irrompre al panorama jazzístic amb força. Molts parlaven d’ella com la nova Billie Holiday. Després va desaparèixer del món de la música, amb un exili dels escenaris de 8 anys. Però hi va tornar amb força el 2017 i la seva elegància i sofisticació van tornar a guanyar-se el favor del públic.

Mentre la veu de la Madi inundi la plaça Jaume I, uns entesos vinguts de Barcelona predicaran als seus amics penedesencs la sort que tenen de gaudir d’aquest alt nivell de jazz als seus carrers. Els amfitrions ho escoltaran, potser fins i tot els donaran la raó i sentiran fins a l’última nota del concert. Altres, dissimuladament, amb l’excusa de la gana o la set, s’allunyaran de la plaça Jaume I i es dirigiran a la rambla de Nostra Senyora, on es concentren tots els cellers.

Reompliran la copa, gastaran tiquets i arreglaran el món amb una copa de vi a la mà, o penjada al coll. Retrobaran vells amics i coneguts, aquells que només tornen al lloc que els ha vist créixer en dates assenyalades: Nadal, festa major… i, des de fa uns anys, Vijazz. El festival ha aconseguit un lloc privilegiat als calendaris dels penedesencs i dels amants del jazz.

Entre retrobades, glopades i mossegades… aplaudiments. La Madi explicarà la seva visió del món i de les relacions humanes amb la seva guitarra i la seva veu. I demostrarà la seva capacitat de connectar amb el públic més divers, conciliar els seus gustos i no deixar indiferent a ningú.

Tot això passarà en un cap de setmana frenètic on comprovarem, un any més, que el jazz i el vi mariden a la perfecció. I també corroborarem que els temps estan canviant i que moltes més Madis seran les protagonistes dels festivals que han de venir.

PD: Madi és el nom que usa Madeleine Peyroux per firmar els missatge als seus seguidors.

També et pot interessar

Comentaris