El sector del cava, molest per no poder participar en el Vijazz

24/02/2015 - 08:51h

L’Acadèmia Tastavins va confirmar la setmana passada que al Vijazz no es podrà servir cap producte que no sigui DO Penedès. El sector més afectat per aquesta notícia és el del cava, que després de vuit anys d’estar present en aquest festival, enguany no hi podrà participar.Subscriu-te per continuar llegint{payplans}
Segons dades dels Tastavins, dels 44 cellers que l’any passat van ser a la Fira Vijazz, 32 hi van servir vins i caves. 10 només hi van presentar vins i 2 només cava. Malgrat que el conveni d’exclusivitat només afecta la participació d’un parell de cellers, n’hi ha alguns que, tot i poder-hi ser amb els seus vins, s’estan plantejant no formar-ne part.
 
Aquest és el cas, per exemple de Caves Nadal. Per Xavier Nadal, la decisió de limitar els productes que se serviran al Vijazz no només afectarà la mostra, sinó que també tindrà conseqüències sobre altres subsectors econòmics, com el comerç, la restauració i els allotjaments rurals. “El Vijazz és un festival pioner, i no ens podem permetre donar aquesta imatge”, considera Nadal.
 
Toni Rossell, de les caves Oriol Rossell, també ha assegurat que s’estan replantejant la seva participació en el Vijazz. “Que em prohibeixin servir un producte tan emblemàtic com el cava a la meva ciutat em sap molt de greu”, ha dit Toni Rossell, que considera que la demanda de la DO Penedès “és un xantatge”. “Molts elaboradors crèiem que no s’arribaria aquí. És una guerra que ha traspassat totes les fronteres”, ha dit Toni Rossell.
 
Un dels dos elaboradors de cava que no podrà ser al Vijazz serà Rexach Baqués. Montse Rexach, directora del celler, s’ha mostrat decebuda per no poder ser al festival en què ha participat des de la primera edició. “Jo entenc la posició de les dues bandes, però al final, el que hi surt perdent és el cava”, ha dit Baqués. 
 
Crítiques dels representants
Qui també s’ha mostrat molt crític amb la demanda de la DO Penedès ha estat Pere Guilera, president de Pimecava. Guilera considera un error que s’hagi arribat a aquest punt, i fa una crida a les empreses afectades que “demanin responsabilitat”. Per Guilera tan responsable és la DO Penedès de fer la demanda, com els Tastavins per acceptar el contracte d’exclusivitat.
 
El cavista subiratenc també ha criticat que l’Ajuntament de Vilafranca no s’hagi pronunciat sobre el tema, per considerar que els diners que hi aporta són de tots, també dels cavistes que paguen impostos a la ciutat. “No se’n poden rentar les mans”, ha dit Pere Guilera, que també ha culpat la DO Cava de la situació actual, per no haver aportat mai res al Vijazz.
 
Toni de la Rosa, president de la Confraria del Cava Sant Sadurní, també ha lamentat la situació actual, que considera una “mala notícia” per al sector. “Crec que tenim altres reptes més importants com la crisi econòmica o els boicots, i només falta que polemitzem entre nosaltres”, ha dit De la Rosa, que espera que de cara al futur “s’esmeni l’error”.{/payplans}

També et pot interessar

Comentaris