Favoritisme al Consell Comarcal

26/03/2013 - 09:29h

César Martín

El cotxe escombra

Aquest setmanari informava de la renúncia del fins ara gerent del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i del nom de la persona proposada pel president de l’organisme per substituir-lo. També s’hi explicava que la proposta hauria de ser votada pel ple del CCAP.

Per confirmar la informació he entrat al web del CCAP. A la pàgina d’inici hom pot llegir: “Un nou gerent per al Consell Comarcal de l’Alt Penedès” i, al costat, el nom i la fotografia del proposat. Tot plegat com si tot ja estigués dat i beneït, amb evident menyspreu per l’òrgan a qui correspon la decisió.

Al mateix web he trobat el Reglament Orgànic del Consell i, en concret, l’article 7è, punt 2, que diu: “En les seves relacions amb els ciutadans, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès actuarà en conformitat, també, amb els principis d’objectivitat, imparcialitat, transparència i participació”.

Per acabar la feina, he cercat a Internet informació sobre el gerent proposat i he comprovat que es tracta d’un regidor i destacat militant del mateix partit polític del president del CCAP.

O sigui, que per nomenar el principal càrrec tècnic del Consell, el de més responsabilitat i –suposo– més elevada retribució, tot aplicant rigorosament els “principis d’objectivitat, imparcialitat, transparència i participació”, no es convoca cap mena d’oposició o concurs públic per valorar els mèrits dels possibles candidats, sinó que es proposa una persona sense formació tècnica específica pel lloc de treball ni cap experiència gerencial a l’administració pública, però amb el mèrit, això sí, de formar part del mateix grup polític que controla la institució i del qual també és destacat militant el president que fa la proposta. En definitiva, sembla evident que el procés de selecció del gerent no ha estat inspirat pels principis de l’article 7è citat, sinó justament pels contraris, és a dir, pels de “subjectivitat, parcialitat, opacitat i manca de participació”.

Per qualificar aquesta manera d’actuar el diccionari fa servir la paraula “favoritisme”, definida per l’IEC com “preferència donada al favor sobre el mèrit”.

Resulta deplorable veure com la burocràcia interna dels partits polítics parasita les institucions públiques davant la impotència dels ciutadans, condemnats al paper de ser cornuts i pagar el beure. Moltes àrees de l’administració pública han esdevingut autèntics nius de paràsits que s’omplen la boca de grans paraules, fan el contrari del que diuen i encara reclamen els nostres aplaudiments.

I de la mateixa manera que les bandes mafioses es reparteixen el territori per tal de no interferir-se mútuament, així es respecten els partits polítics les seves àrees d’influència. Es tracta senzillament de menjar el pastís d’una manera ordenada, de no fer-se mal.

La corrupció política, però, forma part del cercle més ampli de la corrupció social. Si la societat no reacciona no hi haurà res a fer.

També et pot interessar

Comentaris