Mesures per lluitar contra l’atur juvenil

alt
15/03/2013 - 10:46h

Francisco Romero

Mesures per lluitar contra l’atur juvenil

Penso que…

Amb la crisi, la paraula “futur” ha canviat les seves connotacions. Actualment, a una gran majoria el futur li fa por. Aquesta por està sotmesa a determinats factors depenent de l’edat i les circumstàncies de qui la pateix, però el que està clar és que els nostres joves creixen amb aquesta sensació. Fruit de moltes converses que tinc amb els ciutadans de Vilafranca, he pogut copsar com la por a quedar-se atrapat a l’atur és generalitzada entre els joves. I, de fet, no és d’estranyar, perquè les dades ens diuen que realment els joves estan fortament castigats per l’actual mercat de treball.

Per tal de solucionar aquest greu problema hem sentit veritables “bajanades” que pretenen empènyer els nostres joves a marxar i buscar-se la vida lluny de casa, encara que sigui servint cafès. Tampoc deixen de repetir que cal ser emprenedor, responent a la voluntat de llançar la pilota sobre la teulada dels joves per poder-se rentar les mans del problema. Cal recordar que emprendre és una qualitat que no tothom té a priori, que s’ha d’ajudar a desenvolupar i que cal donar suport des de les administracions. Per això, des de l’Ajuntament volem millorar i fer més efectives les mesures que ja existeixen i que estan incloses al pressupost en matèria d’ocupació, orientació i formació per als joves. Aquesta és una de les prioritats que tenim des del govern municipal amb l’objectiu d’assegurar la necessària igualtat d’oportunitats. No podem permetre que la crisi ens arrabassi aquests drets.

Un dels projectes municipals és aprofitar l’Escavi per tal d’incloure-hi un Centre d’Atracció de Talent, amb la intenció que sigui un centre de referència científic local i que els joves que ho vulguin no hagin de desplaçar-se a fora de Vilafranca per tal de trobar una formació tècnica de nivell i perquè puguin mantenir el contacte i les sinergies necessàries amb les empreses locals del sector. En aquest sentit, volem promoure beques perquè els joves puguin assolir aquella experiència que després el món laboral els reclamarà. Des de l’Ajuntament cal que fem d’intermediaris entre les empreses i els joves perquè tinguin l’oportunitat de treballar a la nostra comarca.

També és important tirar endavant un programa de coaching per a joves, ja que considerem que és essencial que els especialistes puguin acompanyar-los i assessorar-los en aquest camí cap al món laboral, perquè les decisions que es prenen en aquesta edat marcaran la qualitat del nostre futur.

No ens podem resignar. A Vilafranca hi ha 1.220 joves d’entre 16 i 35 anys a l’atur i com a capital de comarca és el nostre deure donar resposta als joves de l’Alt Penedès. La situació és complicada, però com a administració local hem d’activar tots els recursos i idees per tal de generar treball. Aquest és el compromís que, de manera responsable, adquirim amb els nostres ciutadans.

També et pot interessar

Comentaris