Més llum al Baix Penedès
Gemma Urgell
Bufar i fer ampolles
@gemmaurgell
Hi ha nits sense lluna i amb núvols on la foscor és predominant i ni un bri d’estrella ens pot canviar la visió monòtona del negre. Per sort, després d’aquestes nits sempre acaba arribant la claror i, afortunadament, a voltes, un sol brillant que ens escalfa i ens esperança un bon dia.
Si anem resseguint notícies sobre el Baix Penedès, una té la sensació que la comarca està enmig d’una foscor espessa: alt nivell d’atur, tancament d’empreses, increment de la criminalitat, més demanda d’ajudes socials, etc. La crisi econòmica ha fet estralls al sector de la construcció, un dels principals garants de l’estabilitat econòmica d’una comarca on molts dels seus empresaris i administracions van apostar decididament, pensant només en el curt termini i sense valorar què passaria el dia que la bombolla explotés. I així estem.
Però si mirem d’escampar la foscor amb una llanterna veurem que al Baix Penedès també passen coses que il•luminen i esperancen. Terra i taula n’és un exemple, o l’Hort de la Tona, Sicus, Torclum o el grup de compra de Les Garrofes. Per citar-ne uns quants. Darrere aquests noms hi ha persones, normalment joves, vinculats al Baix Penedès i que creuen que cal posar en valor el territori on viuen i generar riquesa a partir d’allò que ja feien els nostres avis i besavis: ja sigui tenir cura de la terra per obtenir aliments de qualitat, com aconseguir posar en valor els productors i elaboradors d’una comarca comprant i consumint els seus productes.
Us diria que mireu de conèixer l’Eduard Pié de Sicus i que us expliqui les bondats del seu vi elaborat en àmfores de ceràmica enterrades a les seves vinyes de Bonastre; o que li pregunteu al Marc Pardo perquè va deixar de transportar fruites i hortalisses en camió per tot Europa per plantar-ne d’ecològiques a Santa Oliva; o que mireu de treure el cap qualsevol dimecres pel local de la Trinxera del Vendrell i veureu com un grup de famílies s’organitzen per comprar directament a productors i elaboradors ecològics i de proximitat i fan tallers per promoure noves formes de consumir i cooperar. També podríeu parlar amb el Jordi Pascual i us explicarà com de bo és l’oli que es fa a la nostra comarca o aneu un dia a dinar al Vell Papiol a Calafell i us sorprendrà la seva carta, plena de plats i vins amb productes del Baix Penedès.
D’alguns d’aquests exemples se’n parlarà avui divendres a “El Caveguet”, la tertúlia que organitza Bellvei Ràdio al Centre Cívic de Bellvei, a partir de les 8 del vespre. “El Caveguet” és un altre espai que mira de difondre la feina ben feta de persones i col•lectius que aposten per una nova visió del Baix Penedès, la que té cura i respecte pel seu territori.
Qui ens havia de dir fa cinc anys que algunes de les iniciatives més lloables de la nostra comarca tindrien com a eix vertebrador l’agricultura? La llàstima és que ens n’haguem adonat tard; si no, a hores d’ara, la nit de la crisi no seria tan fosca i segur que hi hauria més estrelles que ens il•luminarien.