Westerns

Joan Serra
28/08/2009 - 08:40h

Joan Serrra

L’any 1778 els catalans se les tingueren, amb èxit aclaparador, amb un contingent d’apatxes chiricaues que tenien segrestats els supervivents d’una missió que havien atacat.

A Genís Graupera el vaig trobar entre els fulls ratats d’un lligall procedent de l’hospital de sang de Solsona. Era de Sant Quintí, tenia poc més de dinou anys i com a bon miquelet havia combatut a la Guerra dels Set Anys, sota la bandera de Carles III.

Repassava aquestes minses dades, amb el western que cada tarda passen a TV 3, de fons. Aquella tarda projectaven Chato, el Apache. De seguida vaig comprendre que no tenia res a veure amb el cabdill Chato, condecorat el 1886 pel Congrés dels Estats Units. A més, aquell indi de la tele, interpretat per Charles Bronson, duia bigoti! (tret del tot infreqüent en els apatxes). Un cop passada la indignació, em va venir al cap la frase de Truman Capote: “qui no imagina és com el qui no sua; emmagtzema verí”. Així és que vaig decidir convertir el sostre del menjador en una pantalla on tornar a una vida imaginària en Genís Graupera. El cos de miquelets, rebatejat com Companyia Franca dels Voluntaris de Catalunya, fou enviada el 1763 al virregnat de Nova Espanya per aturar els indis apatxes, que atacaven missions, pobles i forts espanyols, sobretot en el territori d’Arizona.

Entre batussa i batussa, els catalans (entre els quals ja veia en Graupera) encara van tenir temps d’explorar les costes d’Alaska i d’acompanyar Gaspar de Portolà i Juníper Serra en la colonització de l’Alta Califòrnia, fundant les ciutats de San Diego i Santa Bárbara. Curiosament, l’actual Los Ángeles fou batejada com “El poble de la Nostra Senyora la Reina dels Àngels sobre el riu Porciúncula”. San Francisco rebé originàriament el nom de “Yerba Buena”. En aquest moment ja desvariejo veient la insistència de Graupera per fer valer el nom del sant del dia, ja que era trenta-un d’octubre, festivitat de Sant Quintí. La ciutat prengué el nom actual en passar a domini dels EE.UU, el 1846.

L’any 1778 els catalans se les tingueren, amb èxit aclaparador, amb un contingent d’apatxes chiricaues que tenien segrestats els supervivents d’una missió que havien atacat. L’escomesa va tenir lloc prop de l’actual ciutat de Tombstone, la qual cent anys més tard entraria a formar part de l’imaginari del western amb el duel a l’OK Corral, entre els germans Earp i Duc Holliday per una banda i els germans Clanton per l’altra.

Chato el Apache fa estona que ha acabat. A Genís Graupera el torno a desar a l’arxivador, com un soldadet de plom dins la capsa de cartró, preparat per a noves batalles, en el sostre del menjador.

 

També et pot interessar

Comentaris