Experts nacionals i internacionals parlen sobre els vins desalcoholitzats


Acte a Vinseum organitzat per l’INCAVI
Divendres passat es va dur a terme la jornada tècnica ‘Modificació del reglament de la Unió Europea sobre normes de mercat i mesures de suport al sector del vi. Vins desalcoholitzats: oportunitats i tendències’ organitzada per l’INCAVI al Museu Vinseum de Vilafranca del Penedès.
La jornada es va centrar en el debat al voltant dels temes més actuals i tendències de mercat que afecten el sector del vi amb la irrupció d’aquesta nova corrent, i com afrontar un escenari complex amb nous reptes i canvis en el consum.
Joan Gené, director general de l’INCAVI, va donar el tret de sortida a la trobada, i va declarar que “És imprescindible com a conselleria escoltar les veus del sector, les seves demandes i poder així respondre a les seves necessitats”. Just després es va celebrar la primera ponència de la jornada: ‘Proposta de
modificació del reglament de la Unió Europea. Visió des de la Comissió Europea i la seva aplicació a l’Estat Espanyol’, a càrrec de Josep Puxeu, vicepresident de la secció d’agricultura del Consell Econòmic i Social Europeu, i Miguel García Navarro, cap de la unitat de vi, espirituosos i productes hortofructícoles de la
Comissió Europea. Tot dos ponents van plantejar enfocaments per adaptar la normativa a l’interès del mercat cap als vins de baixa graduació i desalcoholitzats.
Primera vegada
Josep Puxeu va assegurar que “És la primera vegada que el sector de la vinya i el vi es posen a l’agenda europea amb aquesta nova estratègia, i això ja de per si és notícia”, i, per la seva banda, Miguel García Navarro va plantejar que “Aquest procés de regulació i proposta es farà en tan sols un any i mig, cosa
extraordinàriament ràpid en termes de la Unió Europea. Serà així de ràpid a causa d’una demanda del sector i les seves necessitats”.
Posteriorment, va ser el torn de la taula rodona ‘L’aplicació del nou reglament de la Unió Europea a Catalunya. Posicionament del sector del vi’, moderada per Joan Gené, director general de l’INCAVI, i formada per Jaume Domènech, de JARC; Josep Marrugat, d’Unió de Pagesos; Joan Josep Raventós, representant del vi de la FCAC; i Maria del Mar Torres, directora d’AECAVA.
El debat es va centrar en exposar quines són les postures del sector vitivinícola davant l’entrada de noves reglamentacions en matèria de vins sense alcohol i de baixa graduació, l’afectació que té i com hem d’adaptar-nos a aquest nou paradigma des de Catalunya. Algunes de les mesures que impulsa la Comissió Europea són que el vi desalcoholitzat, amb menys de 0,5 graus alcohòlics, pugui ser etiquetat com a ‘0% alcohol’, i en el cas de situar-se en la franja d’entre 0,5 i 9 graus, es pugui catalogar com a ‘Baix en alcohol’ o ‘Alcohol Light’. Així mateix, que els vins espumosos, com el cava, es puguin elaborar amb vi desalcoholitzat.
Mirada internacional
Després de la pausa, va arribar el torn de la mirada internacional de la jornada a través de la veu de l’Irem Eren, consultora i formadora en WSET i jutgessa de vins no&low alcohol, que ha fet un repàs a la situació actual que viu la indústria vitivinícola amb el canvi de valors del consumidor, la davallada del consum, el
canvi climàtic o els aranzels al vi.
Eren va recordar que “l’acord europeu que harmonitza els vins sense alcohol és bo per no confondre al consumidor, però tampoc a la indústria”. Tanmateix, l’experta va remarcar quines són les claus de
mercat d’aquesta tipologia de vins i la previsió d’augment d’oferta de begudes d’aquesta categoria.
Per finalitzar la jornada, els assistents van participar en la sessió de tast de vins desalcoholitzats on van poder degustar i analitzar cinc referències nacionals i internacionals de vins d’aquesta tipologia.