Celler Cairons, els vins creats a peu d’un cèntric carrer de Vilafranca


El petit celler treballa des de l’any 2021
Cairons és un petit celler emergent que, des de 2021, vinifica en una finca situada als baixos d’un edifici d’habitatges d’aquest cèntric carrer vilafranquí. Es tracta d’un cas únic a la capital de l’Alt Penedès. La finca pertany des dels anys 40 a la família Fàbregas. L’avi, Anton Fàbregas, l’havia utilitzat, en el seu moment, per fer vi i vendre’l a marxants sense embotellar-lo, però des dels anys 80 havia tingut tota mena d’usos, primer com a garatge de tractors, i posteriorment, com a finca llogada a un particular de la vila.
El pare, Narcís Fàbregas, i el net, Oriol Fàbregas, són pagesos de tota la vida, malgrat que l’Oriol és geògraf de formació. Quan el 2018 el lloguer de la finca es va acabar i el pare li va mostrar al net el local, Oriol Fàbregas ho va tenir clar. “El local oferia grans possibilitats i vaig decidir tirar endavant el projecte. Volia tancar el cercle. El treball de pagès a la vinya completat amb la vinificació al celler”, explica.
Des de 2021
Amb 24 cups al subsòl i un espai farcit de futur, Oriol Fàbregas va començar a restaurar l’espai, fins que el 2021 va abordar la primera verema, i el 2022 va fer realitat els primers vins del nou celler Cairons. “La veritat és que aixecar un celler i treballar-hi és més fàcil que no pas ser pagès”, confessa.
Quatre anys després de la seva arrencada, el petit i amagat celler Cairons del carrer Amàlia Soler és un projecte consolidat que busca créixer. Forma part del coŀlectiu Vida Penedès i encara el futur amb moltes ganes.
Les peculiars característiques del celler vilafranquí han generat un creixent interès per part dels amants de la viticultura. Les visites que organitza Oriol Fàbregas els caps de setmana s’omplen de turistes d’aquí i també d’Europa. Cairons elabora un escumós seguint el mètode tradicional, un xareŀlo en bota de castanyer del Montseny, una malvasia de Sitges criada en àmfora de fang i un cabernet en bota de roure. També treballa en un nou vi de garnatxa blanca.