L’INCAVI organitza a Vilafranca una jornada per parlar de la recuperació de les varietats autòctones


El Vinseum de Vilafranca va aplegar una vuitantena d’especialistes
La presentació del documental “Els arqueòlegs de la vinya. A la recerca de varietats autòctones” va motivar la celebració d’una jornada per part de l’INCAVI sobre la recuperació de varietats autòctones a Catalunya que va comptar amb una vuitantena d’assistents al Vinseum de Vilafranca. Al finalitzar la jornada es van poder tastar vins elaborats amb carinyena blanca, trobat negre, morenillo, forcada, trobat blanc i malvasia blanca roja.
Del total de 56.200 hectparees de vinya de Catalunya, el 77% de la superfície està ocupada per varietats autòctones. Les principals son, per ordre d’importància, macabeu, xarel·lo, parellada, garnatxa, ull de llebre, carinyena, garnatxa blanca, trepat i moscatell d’Alexandria. I d’entre les minoritàries, les més plantades son la malvasia de Sitges, picapoll blanc, vinyater, picapoll negre, garró/mandó, i sumoll blanc. El ventall és molt gran i ho serà més en els propers anys.
L’Institut Català de la vinya i el vi (INCAVI) va organitzar aquesta jornada per explicar la feina de recuperació de varietats autòctones. Entre els projectes destacats dins de l’estratègia #HoritzóINCAVI2025 hi ha l’aposta per la identificació, preservació i l’oferiment al sector de forma més activa de varietats de vinya autòctones del país com a recurs per a diferenciar competitivament i contribuir a valoritzar les produccions de vins catalans. En definitiva, per donar resposta als principals reptes del sector: nous mercats, consumidors i la sostenibilitat completa que passa per avançar en la generació de més valor a les produccions catalanes.
El director de l’INCAVI, Joan Gené, va destacar que “aquesta línia estratègica és un dels pilars fonamentals del Pla de R+D 2030 que l’INCAVI te en vigor. I és un dels exemples més exitosos de col·laboració entre l’Institut i tots els actors del sector per obtenir resultats aplicables de la recerca.”