“El grup Dones d’Empresa de la FEGP visibilitzem les dones empresàries des del 2008”
Entrevistem a Sílvia Domènech, portaveu del grup Dones d’Empresa de la FEGP i vicepresidenta segona de la federació empresarial.
El grup Dones d’Empresa de la Federació Empresarial Gran Penedès (FEGP) organitza aquest divendres a l’edifici Neàpolis de Vilanova el 10è Congrés CREA d’aquesta secció de la FEGP. Les persones interessades en assistir-hi poden connectar i inscriure’s a la pàgina web de la FEGP (www.fegp.cat). Val a dir que es pot contactar amb la FEGP al 93 810 67 00, que atén també sovint a l’edifici de l’Àgora de Vilafranca i a l’Eina del Vendrell, en aquest cas tots les dimarts.
Per apropar-nos a l’activitat quotidiana de les Dones d’Empresa, hem conversat amb Sílvia Domènech, una de les 8 membres del col·lectiu i vicepresidenta segona del comitè executiu de la FEGP. A la secció també hi ha Sandra Álvarez, Cristina de la Cruz, Carme Gatell, Eva Santos, Anna Soler, Vinyet Torner i Elena Trilla. Domènech és una empresària vilafranquina, resident a la Granada i llicenciada en disseny de moda i complements per la Universitat Ramon Llull i de vestuari per a espectacles i mitjans de comunicació per la Universitat de Southampton (Anglaterra). Ha fet de professora de disseny i escrit llibres sobre la història de la indumentària.
Quin és l’origen de Dones d’Empresa?
Va ser una idea d’un grup de dones associades a la FEGP, l’any 2008, que van tenir la iniciativa de donar més visibilitat i projecció a les dones emprenedores, i que aquestes poguessin tenir uns espais per establir sinèrgies, fer xarxa, formar-se i posar-se al dia de les novetats i tendències a nivell empresarial. En aquell moment, la presència femenina dins de la FEGP es notava molt poc. I ja aleshores van tenir molt en compte la sostenibilitat, la cura de l’entorn, la conciliació i la responsabilitat social, temes que ara són molt vigents.
Quantes dones van ser les pioneres?
Va ser un grup de prop d’una desena, com també ara formem les impulsores. Ara la FEGP tenim un miler d’empreses associades i a Dones d’Empresa n’hi ha representades unes 600. A la junta directiva, on hi ha representades una cinquantena d’empreses, s’hi han anat incorporant empresàries, som una organització paritària i fins i tot la presidenta de la FEGP és una dona (Neus Lloveras).
Quina mena d’activitats promouen?
Som un grup realment molt actiu i organitzem el Congrés CREA, que es caracteritza perquè totes les ponents son dones i visibilitza el valor femení al territori i a nivell nacional; a més d’estar enfocat cada any a una temàtica -que aquest any són els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030-; i al llarg de l’any, per exemple, donem el premi Estela a una dona emprenedora o bé també els nostres premis a la Nit de l’Empresa de la FEGP; i editem la revista de la FEGP.
Quina és la seva trajectòria com a empresària i per què és a la FEGP?
Tinc des de fa molts anys una empresa a la Granada i a Barcelona que es dedica al disseny de vestuari per a espectacles, moda i esdeveniments diversos; i em van trucar per si volia formar part del grup impulsor Dones d’Empresa. Totes les que hi som, evidentment, ho estem i treballem per la FEGP de manera voluntària.
Quant de temps estan al grup impulsor per visibilitzar les empresàries?
No hi ha un termini concret perquè, per exemple, molts dels projectes que fem són a llarg termini, com el d’editar un llibre sobre 21 emprenedores del s. XXI amb finalitats socials; o també participem amb veu i vot en el Consell Nacional de les Dones de Catalunya, per donar suport a projectes de llei. Això sí, ens anem trobant o participant tenint en compte la disponibilitat de les que hi som.
Pel que vostè coneix, com està la presència de les dones dins del sector empresarial?
A nivell dels consells d’administració de les empreses encara no arribem ni al 23%, ni al 34% entre els càrrecs directius; tot i que a nivell de les institucions sí que gairebé hem assolit la paritat. O sigui, les dones som presents en les juntes directives, potser molt pel tema de les institucions exemplars en aquesta qüestió i que les empreses i també entitats n’han anat prenent consciència, però encara falta molt, per exemple, en sectors com el tecnològic i les enginyeries. Cal que les nenes tinguin més referents per voler ser, per exemple, enginyera.
Col·laboren amb altres grups de dones?
Sí, com el Cava Women, grups de dones de l’Anoia, el Vallès o les del Berguedà; i amb plataformes com ‘La Dona és Actualitat’ i SomDones.cat. També participem en fòrums d’opinió on ens expliquem les nostres experiències i podem seguir evolucionant com a col·lectiu.
I es plantegen, per exemple, sortir més enllà de la Vegueria Penedès?
No, perquè el nostre territori d’influència són les comarques de l’Alt i el Baix Penedès i el Garraf. Això sí, com deia, tenim vincles amb altres grups de dones d’altres territoris. La suma entre totes sempre aporta, ens enriqueix a totes i ens ajuda a tirar endavant els nostres projectes.