El viver de celleristes de Vilafranca compleix el seu primer any amb l’objectiu d’incrementar la producció
Es vol superar la xifra de 15.000 litres de vi a l’actual verema
Ara fa un any es posava en marxa a Vilafranca ek primer viver de cellers de l’Alt Penedès, un projecte historicament reivindicat pel sector vitivinícola. Hi ha instal.lats set elaboradors que ja ha començat a comercialitzar els seus vins joves a botigues i restaurants.
Amb l’inici de la segona verema, la previsió és incrementar els quasi 15.000 litres de vi que es van produir amb la collita de l’any passat “i que mica en mica els viveristes puguin guanyar-se la vida per encaminar un projecte de celler propi”. El director de la DO Penedès, Francesc Olivella, celebra que el viver estigui contribuïnt a recuperar la figura del viticultor que elabora el propi vi sense dependre de la venda de raïm dels grans cellers.
Quatre veremes
Els set elaboradors afronten la segona de les quatre veremes previstes en l’adjudicació inicial. La DO Pdenedès, impulsora del projecte amb l’Ajuntament de Vilafranca i el Consell Comarcal, assegura que les valoracions del primer any d’activitat “són positives”.
Després de la verema de l’any passat, els elaboradors van produir una mitjana d’entre 1.500 i 2.000 litres de vi que ara ja són a botigues i restaurants. Ara el repte és intentar incrementar aquesta producció per tal que cadascun dels negocis agafi muculatura, i a partir de 2027 puguin crear un celler indepenedent.
Olivella confia que tots els viveristes podran créixer. Per fer-ho, la DO Penedès, l’Ajuntament, i el Consell Comarcal estan estudiant de quina manera poden contribuir a eixamplar la capacitat d’emmagatzematge. També treballen per crear una càmera de control de refrigreació per als vins ja embotellats pendents de distribuir, i estudien instal.lar un nou elevador que faciliti la feina als petits empresaris.
La DO apunta que la majoria de viveristes són viticultors d’entre 25 i 35 anys que tenen vinyes pròpies i que fins ara sempre venien el raïm a tercers. “Fa molts anys hi havia més masies que elaboraven el propi vi, però això s’ha perdut”, es lamenta Olivella, que celebra, no obstant, que el viver pugui revertir aquesta tendència.
“Cal aconseguir que el marge de benefici més important pel pagès sigui quan aconsegueix fer el seu propi vi, insisteix. Olivella assegura que recuperar la producció integral, des de la vinya fins l’embotellament, hauria de ser l’estratègia que seguís el sector al conjunt de la comarca per evitar que la viticultura acabi monopolitzada per un grup reduït d’empreses.