Codorníu pagarà el raïm a 0,80 € el quilo de mitjana
Aplicarà un ‘plus climàtic’ per pagar un preu històric a pocs dies per a iniciar-se una verema que es preveu sigui inferior a la d’un any normal.
Codorníu anunciava aquest dimarts als viticultors del Penedès que aquest any tornarà a aplicar un ‘plus climàtic’ als preus de verema i que comprarà el raïm a 0,80 € el quilo de mitjana. Es tracta d’un preu mitjà inèdit per al celler, el més alt de la seva història, amb el qual es vol respondre a la situació excepcional que viu el Penedès després de tres anys de sequera continuada i una clara caiguda de la producció.
Per al celler, aquest ‘plus climàtic’, que ja va aplicar l’any passat, és un esforç necessari per donar suport als viticultors de la zona, que continuen endavant amb els seus cultius en condicions climàtiques adverses. A pocs dies de començar la verema, el celler preveu que la collita al Penedès encara serà inferior a un any normal, una anomalia que es repeteix per tercer any consecutiu. L’anunci d’aquest ‘plus climàtic’ vol reforçar la relació amb els proveïdors amb qui la casa de cava té acords plurianuals des de 2019 i, alhora, donar suport i obrir les portes a tot el territori del Penedès.
El CEO de Raventós Codorníu, Sergio Fuster, explicava la mesura com una acció de responsabilitat: “Tenim molt clar que el nostre propòsit és cuidar la terra, donar valor a la terra. Així que, en un moment com aquest, hem de fer un esforç per la sostenibilitat i el futur de tot el sector, començant pel camp, encara que ens suposi rebaixar expectatives de beneficis immediats”.
Caiguda de producció
L’any passat, Codorníu ja va aplicar un ‘plus de sequera’ i va pagar el raïm entre un 32% i un 40% més car (en funció de la categoria) davant la previsió d’una verema molt complicada per la falta de pluja i la caiguda de producció . Amb l’aplicació d’aquest ‘plus’, el preu mitjà del raïm comprat es va situar en els 0,61 €/kg.
La pujada extra d’aquest any seria, per tant, d’un +30% sobre el preu mitjà de l’any passat. “Confiem que les condicions climàtiques milloraran en els pròxims anys i que l’oferiment d’aquestes noves condicions de preu siguin un primer pas per regenerar el valor a tot el territori”, afegeix Fuster.
Des del 2019, el celler té acords de compra estables i de llarg termini signats amb famílies de viticultors del Penedès. Aquests compromisos de compra, pioners en el sector, ja representen el 90% del raïm que compra tot el grup Raventós Codorníu.
Sobre Codorníu
La història de Codorníu es remunta a l’any 1551, quan Jaume Codorníu ja elaborava vi a Sant Sadurní d’Anoia. Segles més tard, el 1872, Josep Raventós Fatjó innovaria al negoci familiar elaborant la primera ampolla de cava pel mètode tradicional. El 1885, Manuel Raventós es va posar al capdavant de l’empresa, la va dedicar exclusivament a l’elaboració de cava i va iniciar la seva expansió internacional. Va ser llavors quan l’arquitecte modernista Puig i Cadafalch va dissenyar la carismàtica i monumental Catedral del Cava.
Actualment, Codorníu és el major elaborador de cava ecològic del món, un posicionament que s’emmarca en el compromís del celler amb la viticultura ecològica i el seu propòsit corporatiu de donar valor a la terra.