La nova biblioteca de Vilafranca ja té forma sobre el paper
L’equipament es distribuirà en tres plantes amb entrada pel carrer Sarriera i serà un espai diàfan i lluminós
Encara falten molts tràmits abans no comenci a prendre forma la nova biblioteca de Vilafranca però, de moment, ja es coneixen detalls que defineixen la fesomia de l’equipament estrella d’aquest mandat. Ara per ara, el projecte executiu de la rehabilitació de la nau Cortina, del carrer Comerç, 29, es troba en període d’informació pública i ja es pot conèixer a través de la memòria descriptiva.
Segons s’especifica al projecte, la nova biblioteca es distribuirà en tres plantes: semi-soterrani, planta baixa i altell. L’edifici tindrà una entrada principal pel carrer Sarriera, on naixerà una nova plaça aprofitant l’antic pati posterior de la nau i l’enderrocament de dues crugies de l’edifici. A la planta baixa s’hi trobarà l’àrea d’acollida, un espai de trobada, amb pantalla informativa, zona de consulta del catàleg i servei d’autopréstec, entre d’altres. També inclourà l’àrea infantil, la de petits lectors, l’espai de lectura informal i el de trobada de famílies, a més d’un espai de suport pensat per a treballs en grup o activitats de dinamització cultural.
El semisoterrani és una planta oberta a dos patis ubicats 3 metres per sota de la plaça i del carrer Cortina. Un d’aquests patis disposarà de grades per acollir activitats a l’aire lliure. També en aquesta planta hi haurà una sala polivalent, on es poden fer activitats de promoció, visites escolars, clubs de lectura, tallers, hora del conte…
Pel que fa a l’altell, a la primera planta, es dividirà en dues zones, una destinada a l’àrea infantil i juvenil, amb espais d’estudi, treballs en grup, espais informals de lectura i espais lúdics de trobada; i una zona de lectura de premsa i novetats per al públic en general. Aquesta planta rebrà la iŀluminació provinent de la façana que dona a la plaça, però també tindrà iŀluminació zenital a partir d’un lluernari que es construirà al centre de la coberta.
En definitiva, la segona biblioteca de Vilafranca serà un edifici basat en els principis de flexibilitat, adaptabilitat i sostenibilitat de manera que seran diàfans, molt lluminosos i sense barreres arquitectòniques.
Segons l’informe, l’edifici, construït el 1895 per acollir una empresa dedicada a la comercialització a gran escala de vins a granel, Cortina i Cia, exigeix una actuació que comprèn la rehabilitació de tota la coberta, les tres façanes i la urbanització de la plaça que quedarà al carrer Sarriera.
Un cop finalitzi l’actuació es disposarà d’un equipament amb una superfície útil de més de 1.000 m2, amb una plaça de 260 m2, que servirà, al mateix temps, per esponjar urbanísticament el barri i guanyar
espai verd.
Amb tot, la intenció de l’equip de govern és que la biblioteca pugui créixer fins a ocupar la resta de la nau, ja que la ubicació del viver de cellers és provisional. Un cop es traslladi, la nova biblioteca podria guanyar un miler més de metres quadrats, aproximadament.
La nova biblioteca de Vilafranca ha d’estar en funcionament l’any 2026, segons especifica la normativa dels fons europeus Next Generation, que destina vora 2 milions d’euros a la construcció de l’equipament. Aquest termini obliga a iniciar els tràmits de licitació i adjudicació els pròxims mesos. La regidora de Cultura, Àngels Dalmau, apuntava fa pocs dies que, per anar bé, les obres haurien de començar en el darrer trimestre d’aquest any.
El pressupost total d’execució és de 4.248.846 €, iva inclòs, i a més de l’aportació dels Next Generation, hi ha el compromís de la Diputació de Barcelona d’aportar-hi 1,2 milions més. D’altra banda, a la comissió de Cultura del Parlament, els Comuns van aconseguir el compromís que el pressupost de la Generalitat per al 2024 incloguessin una partida per a la biblioteca de Vilafranca. Encara no hi ha pressupostos, però tots els grups van votar a favor d’aquesta aportació, de manera que nou govern que surti hauria d’entomar el compromís adquirit per tots els partits.