Els vins i escumosos joves del Penedès es llueixen als Premis Vinari

Lliurament Premis Vinari als millors vins joves de Catalunya. 19.06.2024, Rubí foto: Jordi Play/vadevi
20/06/2024 - 09:48h

El Gran Or se l’emporta Nat 2017 Chardonnay Muscat de Cellers Domenys

Dotzena edició i sempre sorgeixen sorpreses positives quan es donen a conèixer resultats dels Premis Vinari dels vins catalans. Amb vista a l’estiu, quan s’augura un major consum dels vins joves, aquest dimecres s’ha donat a conèixer el medaller de les categories joves del concurs de vins de Catalunya en un acte a l’emblemàtic Celler Cooperatiu de Rubí, on s’han reunit alguns dels productors premiats, així com diverses autoritats i organitzadors del certamen.

Entre els resultats, gran or per a cinc referències i unes quantes medalles d’or i plata que permeten calibrar la realitat vitivinícola de Catalunya de la darrera collita, és a dir, dels vins majoritàriament de l’anyada 2023. En un context complicat, marcat sovint per la sequera, el resultat ha estat que una de les regions més afectades per la falta d’aigua, el Penedès, ha estat la més premiada de l’edició.

D’entrada, s’enduen gran or pel Nat 2017 Chardonnay Muscat de Cellers Domenys, destacant entre els vins blancs joves. I de fet, aquesta és la categoria on més referències han resultat premiades de les que s’han presentat amb segell DO Penedès.Marxen amb medalla d’or l’Anaïs Muscatd’U més U, el Xarel·lo 2023 de Castell d’Or, Vinya Gigi i el Chardonnay de Jean Leon, i mitja dotzena més de vins que s’enduen medalla de plata.

Un parell d’ors més en la categoria de rosats (Anaïs Rosat i el 3055 Roséde Jean Leon) i un vi destacat amb la mateixa medalla entre els negres joves, amb el Genuí de Can Lleó de Vilanoveta. L’ancestral d’aquest mateix celler, el Macabeu Vinya Les Pedres, se’n va amb or en la categoria d’escumosos blancs joves.

Seguint al Penedès, però en aquest cas canviant a la tipologia de vins escumosos, el Cava s’enduu la major part dels reconeixements de les categories joves d’escumosos i escumosos rosats. Adernats Jove Eco Guarda2022, i Roger Goulart Brut Rosé Millésimé 2022 han estat els dos grans ors respectivament, encapçalant el llistat de bombolles joves que reparteix medalles d’or i plata per a diverses referències de la denominació d’origen d’àmbit estatal.

Medaller ben repartit pel territori
Sumat als grans ors de les categories de blancs joves i escumosos, s’ha atorgat el màxim reconeixement al Rosat 2022de Coca i Fitó (DO Montsant) en la categoria de vins rosats; i al 12@del celler Carles Andreu de la Conca de Barberà.

Per regions d’origen i nombre de medalles, ordenat de més a menys, el palmarès ha quedat així: DO Cava (21 medalles) DO Penedès (18), DO Terra Alta (16), DO Empordà (13), DO Montsant (8), DOQ Priorat (5), DO Catalunya (3), DO Conca de Barberà (3), DO Pla de Bages (3), DO Alella (2), DO Costers del Segre (2), DO Tarragona (2).

També et pot interessar

Comentaris