Organitzen una jornada sobre viticultura sostenible i varietats resistents

29/05/2024 - 12:32h

A càrrec d’Agromillora, Agrinova i VCR, amb la col.laboració de l’INCAVI

La jornada “PIWIS: Qualitat i Diferenciació” celebrada al Penedès i organitzada per part d’Agromillora, Agrinova i VCR, amb la col·laboració de INCAVI, va reunir les principals bodegues del territori i experts del sector vitivinícola per debatre sobre la viticultura sostenible i les noves varietats de raïm PIWI (varietat resistent). La jornada es va centrar en la millora genètica i les pràctiques sostenibles en el cultiu de la vinya.

Vicent Vila, delegat comercial d’Agromillora per a la zona Nord-est, va inaugurar la jornada subratllant la importància de la millora genètica per al futur de la viticultura. Vila va destacar que la innovació i el desenvolupament de noves varietats són crucials per fer front als reptes del canvi climàtic i les malalties de la vinya.

Diferents experts
Karin Lundberg, sommelier PAR® Certified Master i membre de l’associació PIWI, va presentar un panorama global sobre la situació actual de les varietats PIWI, conegudes per la seva resistència a malalties i Lluís Giralt, investigador d’INCAVI, va compartir els resultats del projecte experimental amb varietats PIWI al Penedès. Giralt va emfatitzar que les varietats com ‘Soreli’, ‘Merlot Khorus’ i ‘Fleurtai’ han mostrat una notable resistència a malalties com el míldiu i l’oïdi

Josep Mª Albet i Noya va presentar les solucions implementades per VRIACC per aconseguir una producció vitivinícola sostenible des d’una per

Finalment, Mauro Pizzuto, responsable de VCR per a la Península Ibèrica, va destacar el paper de VCR en el desenvolupament de noves varietats resistents (PIWI) juntament amb la Universitat d’Udine, produint més de 80 milions d’unitats anuals. Pizzuto va assenyalar que les noves varietats resistents han resultat en vins d’alta qualitat i amb una menor petjada de carboni, gràcies a la reducció significativa en la freqüència de tractaments fitosanitaris.

Aquesta jornada ha suposat una oportunitat per compartir coneixements i experiències sobre la viticultura sostenible, subratllant la importància de les varietats PIWI en l’adaptació al canvi climàtic i la reducció de l’impacte ambiental.

spectiva ecològica i de preservació de la biodiversitat. Durant la jornada, també es va realitzar un tast de vins PIWI, incloent-hi el vi La Volada, elaborat amb varietats PIWI per Albet i Noya.

També et pot interessar

Comentaris