Acord entre el grup Freixenet i els sindicats per a un ERTO que afectarà 615 treballadors

Les caves Freixenet de Sant Sadurní d’Anoia
04/05/2024 - 17:09h

S’aplicaran reduccions de jornada entre un 20% i un 50% entre el 13 de maig i finals d’any i l’empresa compensarà la disminució d’ingressos per l’atur.

El grup Freixenet i els sindicats han anunciat aquest dissabte que han arribat a un acord sobre les condicions de l’Expedient Temporal de Regulació d’Ocupació per motius econòmics, tècnics i organitzatius o de producció (ERTO ETOP) pocs dies després que el Govern de la Generalitat tombés el presentat per causa de força major, que Freixenet vinculava a la menor quantitat de raïm i de vi base per efectes de la sequera.

Els 615 treballadors afectats de Freixenet i de Segura Viudas veuran reduïda la seva jornada laboral entre un 20% i un 50% a partir del 13 maig i fins a finals d’any per contrarestar la falta de raïm i vi base, provocada per la sequera que s’arrossega des del 2021.

Segons ha detallat el sindicat UGT, quedarà garantit un complement sobre la prestació d’atur per part de l’empresa que rondarà el 95% del salari.

“La intensitat de la mesura s’adaptarà segons l’època de l’any i els efectes derivats de la sequera”, apunta el grup en un comunicat. Freixenet ha informat, a més, que compensarà a la plantilla afectada amb ajudes complementàries, “a més al subsidi que rebin per part de l’administració pública”. Paral·lelament, també s’ha acordat protegir a determinats col·lectius, pagues extres i vacances.

A principis de setmana, la Generalitat va denegar l’ERTO de Freixenet perquè no veia acreditada la causa de força major per sequera. En aquell moment, el Govern va detallar que la força major només es pot acreditar quan hi ha elements “imprevisibles i inevitables”. Un cop denegat, la companyia ha hagut d’asseure’s amb els sindicats el nou expedient en una negociació ha sigut “ràpida i constructiva”, segons l’empresa.

Ara, a canvi d’expedient anterior, el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat no haurà d’autoritzar-lo.

Els sindicats valoren “molt positivament” l’acord

Per part dels sindicats, USOC ha valorat “molt positivament” aquest acord que es va presentar dijous “sobretot tenint en compte la rapidesa i immediatesa que requeria la situació”. En un comunicat, l’organització ha detallat que l’ERTO afectarà la totalitat dels treballadors, exceptuant els jubilats parcials i les persones amb reducció de jornada,

“L’acord emmarca millores econòmiques i socials, i va en la mateixa línia que l’acordat en l’anterior ERTO provocat per la covid l’any 2020”, indiquen.

De la mateixa manera, també UGT ha valorat “molt positivament” el pacte entre la direcció i la representació sindical després d’un seguit de reunions.  Les condicions de l’acord “garanteixen el cobrament íntegre de les pagues extraordinàries igual que la meritació íntegra de les vacances”. Alhora, afegeixen que queda garantit un complement sobre la prestació d’atur per part de l’empresa que rondarà al voltant del 95% del salari.

També et pot interessar

Comentaris