Senyalització de la ruta del Camí Fariner entre Vilafranca i Santa Margarida i els Monjos

02/05/2024 - 11:37h

És una ruta d’origen medieval i durant el recorregut s’hi troben molins fariners, pous, basses, rescloses i sínies

Ha finalitzat la fase inicial de senyalització de l’itinerari del Camí Fariner del Foix, que discorre pel camí històric que connectava Vilafranca amb diversos molins de farina del riu Foix i la riera de Llitrà. El camí Fariner és una ruta d’origen medieval que feien servir els habitants de Vilafranca i voltants per portar el gra a moldre als molins fariners de la conca del Foix, entre els quals destacava per la seva importància i grandària el Molí del Foix, un molí originàriament propietat dels monjos del Monestir de Sant Cugat del Vallès i que va donar origen al que avui és el nucli dels Monjos.

Al llarg del recorregut, es troben vestigis de molins fariners, pous, basses, rescloses i sínies. Amb aquest projecte s’instal·laran un seguit de “parades” o “estacions” interpretatives i experiencials, que faran valer aquest ric patrimoni i alhora tractaran diferents temàtiques entorn de l’aprofitament de l’aigua i del canvi climàtic.

A Vilafranca s’han instal·lat elements interpretatius a la plaça de l’Era Enrajolada -que explica com fins finals dels anys 50 del segle passat, aquest espai es va utilitzar per batre el gra-, a la riera de Llitrà –senyalitzant una bassa naturalitzada per a la reproducció d’amfibis- i al riu Foix -amb diverses siluetes d’espècies de fauna presents a l’entorn del riu. També s’instal·larà properament una cartellera interpretativa al Molí del Foix, el Centre d’interpretació Històrica i Natural i equipament municipal d’educació ambiental de Santa Margarida i els Monjos.

La regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, Esther Marmaneu, i el regidor d’Espai Públic i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Vilafranca, Miquel Medialdea, han visitat aquesta setmana algunes de les estacions del recorregut.

La Diputació de Barcelona ha finançat els elements interpretatius i la seva instal·lació ha anat a càrrec de les Unitats de Serveis d’ambdós ajuntaments i diversos plans d’ocupació.

Durant els propers anys, es preveuen completar altres parades o estacions i desenvolupar el material comunicatiu de l’itinerari. El recorregut es podrà fer a peu, i està pensat perquè més endavant es pugui fer també parcialment en bicicleta, permetent el retorn pel nou carril bici entre els Monjos i Vilafranca.

Es tracta d’un projecte conjunt dels ajuntaments de Santa Margarida i els Monjos i Vilafranca del Penedès, i que ha comptat amb el suport de l’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona.

També et pot interessar

Comentaris