Llum verda al ple del Vendrell per demanar més aigua de l’Ebre al CAT


Govern i oposició s’enfronten en un debat intens sobre la gestió de l’empresa Aigües del Vendrell.
El ple de l’Ajuntament del Vendrell, en sessió extraordinària convocada per designar les meses electorals per als comicis del 12 de maig, va aprovar també dissabte passat al matí -amb els 11 vots a favor del govern de PSC i PP, 3 en contra (Vox i Primer El Vendrell) i 7 abstencions (Som poble-ERC, En Comú Podem i Fem Vendrell)- la sol·licitud al Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) perquè atorgui a l’administració vendrellenca una ampliació de cabal d’aigua de l’Ebre en 672.000 metres cúbics (m3)/any.
El ple va estar centrat sobretot en la gestió a l’empresa Aigües del Vendrell, criticada des de l’oposició.
Com havia avançat el 3d8 en l’edició en paper de la vigília del ple, 660.000 m3 seran per garantir una millor qualitat de l’aigua al Vendrell i 72.000 m3, a raó de 6.000 m3 mensuals, per al subministrament a la urbanització Pilar Macià. En aquest sentit, el regidor d’Aigües, Alfons Herrera, va explicar que ja està en fase de licitació un altre dipòsit al Nou Vendrell, amb un pressupost de 660.000 euros, i es preveu la cinquena connexió del territori amb el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT, amb aigua de l’Ebre), amb una inversió de 460.000 euros més.
“No tenim manca d’aigua de l’Ebre, però els pous pateixen molt”, diu el regidor, que creu que cal més aigua de l’Ebre per canviar l’actual proporcionalitat del 50% amb el subministrament d’aigua de dipòsits propis.
“Al pou de la Bisbal, per exemple, hem hagut de posar una bomba a 30 metres més de fondària i volem aportar amb aigua del CAT fins a un 80% de l’aigua subministrada”, afegeix el regidor vendrellenc d’Aigües.
Govern
Des de l’equip de govern, Alfons Herrera va defensar durant el ple la necessitat de demanar més aigua de l’Ebre perquè puguin “descansar” els pous propis, molt saturats i que han patit en plena sequera, i passar de l’esmentada dependència al 50% de subministrament propi i aigua del CAT a una relació 75%-25% favorable a l’aigua de l’Ebre.
Herrera va assegurar que demanar més aigua de l’Ebre no suposaria cap cost addicional per a la ciutadania, atès que ja està contemplat al pressupost de l’empresa Aigües del Vendrell i últims augments de tarifes -que Herrera va dir que no s’apujaran en breu-, i va negar que les pèrdues d’aigua per fuites a la xarxa suposessin un 40%. Així, diu que l’eficiència ha passat del 2020 fins al 2023 del 61% al 64% del 2022 i el 67% actual.
El mateix regidor també va esmentar els 5 milions d’euros que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) invertirà en millores d’infraestructures al Vendrell, en resposta a les crítiques de l’oposició per no haver-se acollit a una subvenció de 300.000 euros per reparar fuites. I va reiterar les actuacions principals que es duran a terme al municipi, com la construcció del nou dipòsit al Nou Vendrell, la cinquena connexió amb la xarxa del CAT i 1,5 milions d’euros per a la renovació de canonades.
En aquest sentit, el responsable polític del servei d’aigües vendrellenc ha destacat que ja hi ha un informe pendent de la valoració tècnica per poder reposar els tubs de subministrament del Molí del Blanquillo fins al nucli urbà, dues canonades de 350 i 400 mm de diàmetre, respectivament.
El regidor va tancar el debat tot apuntant les prioritats del govern: garantir el subministrament d’aigua a la ciutadania i la salut dels aqüífers.
Crítiques de l’oposició
Des dels grups de l’oposició es va insistir en el que entene “mala gestió” del govern i l’empresa concessionària del servei d’aigües i, per exemple, es va criticar al govern perquè no demanés la subvenció de l’ACA que van demanar 824 dels 947 municipis catalans, que no s’hagin executat encara les obres esmentades i que s’havien programat ja el 2022, es va lamentar el dèficit d’Aigües del Vendrell -que el regidor va desmentir dient que aquest mes hi haurà “equilibri” financer, davant la incredulitat del grup Primer El Vendrell-; i es va arribar a esmentar la xifra de 400.000€ anuals a l’hora de quantificar l’aigua de més que rebrà el Vendrell del CAT.
Des de Som Poble-ERC, Marc Robert -únic regidor de l’oposició al Consell d’Administració d’Aigües del Vendrell perquè el govern no va acceptar la resta de grups, segons va recordar Robert- es va reiterar la demanda de tirar endavant el Pla de Conservació de l’Aigua “que és en un calaix i havia de passar pel ple ja fa 5 mesos”, va concloure.