Vilafranca posa en marxa la Unitat de Valoració de la Discapacitat i Dependència

Autoritats amb les treballadores encarregades de fer les valoracions a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès
18/03/2024 - 12:28h

Des del mes de desembre l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès compta amb un equip encarregat

El Consorci Sanitari de l’Alt Penedès-Garraf (CSAPG) i el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya han posat en marxa la Unitat de Valoració de la Discapacitat i Dependència del CSAPG. Un servei que va començar la seva activitat el passat mes de desembre i que compta amb un equip encarregat de fer valoracions de discapacitat i un altre de les valoracions de dependència.

Centre d’Atenció a la Discapacitat

La valoració de la discapacitat és un servei del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, que es presta a través dels Centres d’Atenció a la Discapacitat (CAD), dirigit a persones amb discapacitat i a les seves famílies, en el que es porta a terme la valoració i qualificació del grau de la discapacitat. El CSAPG compta amb un equip valorador de la discapacitat. Aquest és multidisciplinar i està format per un metge/essa, un psicòleg/a i una treballadora social i té la finalitat de garantir la igualtat, millorar l’autonomia i qualitat de vida i afavorir la integració social de les persones valorades.

Les valoracions es realitzaran a les Consultes Externes de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, de dilluns a dijous de 15.30 a 21 hores.

Servei Valoració de la Dependència

L’equip de Valoració de la Dependència està format per dues professionals formades per realitzar aquest tipus de valoracions. Té com a objectiu fer una valoració funcional i global de la persona. La valoració consisteix en una entrevista i una visita al lloc on la persona desenvolupa les activitats de la seva vida diària. S’observa l’entorn on viu i els mitjans de suport de què disposa. Aquesta informació es reflecteix en el barem de valoració de la dependència (BVD, EVE) i en funció d’aquest, s’assigna un grau de dependència a la persona que el sol·licita.

Les valoracions es realitzaran a domicili de dilluns a divendres de 8 a 15 hores.

La unitat de valoració compta, a més a més, amb personal d’admissions encarregat de la gestió i organització de les valoracions.

Per contactar amb la unitat us podeu adreçar al telèfon 661447349 o bé als correus electrònics cad@csapg.cat per les valoracions de discapacitat o sevad@csapg.cat per les valoracions de dependència.

La posada en marxa de la nova Unitat de Valoració de la Discapacitat i Dependència, suposa pel CSAPG un nou pas endavant en la línia estratègica d’ampliar la seva cartera de serveis per cobrir totes les necessitats assistencials i socials de la població del Penedès, fent que aquesta no s’hagi de desplaçar a altres punts del territori.

La Dra. Olga Farré, gerent del CSAPG, s’ha mostrat molt satisfeta amb la creació d’aquesta unitat. Farré assegurava que “la creació d’aquesta nova unitat al l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès permetrà escurçar les llistes d’espera per a aquestes valoracions. A més els pacients de la comarca del Penedès podran tenir aquest servei al seu hospital de referència i no s’hauran de desplaçar a altres territoris”.

Amb aquesta nova signatura feta avui a la sala d’actes de l’Hospital es fa un pas endavant per reduir les llistes d’espera i evitar els desplaçaments a Vilanova per fer-ne les corresponents valoracions. En aquest sentit el delegat del Govern, David Alquézar s’ha mostrat satisfet per aquesta millora destacant la voluntat de seguir “millorant i apropant els serveis a la ciutadania”. Per la seva banda, Marta Segura, directora general de l’Autonomia Persona i la Discapacitat explicava que la mitjana d’espera per les valoracions a l’estat espanyol és de 327 dies mentre que a Catalunya és de 278. A Catalunya es fan 100.000 valoracions de la discapacitat a l’any i el 45% són persones que només volent tenir la valoració per motius fiscals, un fet que fa endarrerir les valoracions. A la comarca el darrer any es van fer 1.400 valoracions de persones que es van haver de desplaçar un fet que ara ja no s’haurà de fer.

Finalment, el president del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, Jordi Cuyàs, es mostrava orgullós d’aquest avenç dient: “al consorci ham avançat perquè ens hem fet grans. La idea de simplificar els desplaçaments de la gent han sigut una constant”.

També et pot interessar

Comentaris