78% d’inservió dels participants en la formació a mida d’instal·lació de plaques solars a Vilafranca


Han estat formades un total de 18 persones de les quals 16 han realitzat unes pràctiques en empresa durant 80 hores.
L’alcalde de Vilafranca, FranCisco Romero, va presidir dijous l’acte de cloenda i lliurament de diplomes a l’alumnat de la formació a mida d’Auxiliars tècnics en instal·lació de plaques solars o altres tipus d’instal·lacions. L’alcalde va estar acompanyat pel regidor d’Ocupació, Jordi Junyent, i pel president del Gremi d’Instal·ladors de l’Alt Penedès, Martín Castillo.
FranCisco Romero va destacar la importància d’aquesta iniciativa per “formar perfils professionals demandats per les empreses i el valor afegit de formar professionals en aquest sector per fomentar l’eficiència energètica”. Va agrair la implicació del gremi, tant del seu president com de les empreses associades ja que “sense elles no hauria estat possible. Tenim projectes de futur que volem afrontar plegats.”
Martín Castillo va recordar la dificultat per trobar persones formades en aquest àmbit i valorava mot positivament l’experiència tant pel gremi com per les empreses associades.
Jordi Junyent va agrair la implicació del gremi i dels tècnics del servei “per aconseguir aquest encaix entre les demandes del gremi i de les empreses en el disseny de la formació i per donar resposta a les necessitats de les persones que hi han participat”.
18 persones, 200 hores de formació i 80 de pràctiques

L’objectiu de la formació ha estat preparar professionalment persones amb competències transversals determinades (capacitat d’aprenentatge, compromís, organització personal, treball en equip, orientació cap a la feina) però sense una formació especialitzada en aquest camp de les instal·lacions en vistes a poder ser contractades per les empreses que tenen aquesta mancança de personal.
La formació ha consistit en diferents mòduls, englobats en Formació sobre prevenció de riscos laborals i formació tècnica sobre instal·lacions i sobre plaques solars, amb un total de 200 hores.
Han estat formades un total de 18 persones de les quals 16 han realitzat unes pràctiques en empresa durant 80 hores. Les empreses que han acollit a l’alumnat han estat un total de 13. La sinèrgia creada entre el gremi i El servei d’Ocupació ha permès un contacte fluid i eficient amb cadascuna de les empreses, ajustant al màxim el que l’empresa podia acollir i el perfil i itinerari laboral de l’alumnat.
Els resultats de l’experiència ha estat molt satisfactori ja que el 78% de les persones formades han estat inserides laboralment.
Ambdues entitats es plantegen la possibilitat de futur de fer una segona edició d’aquest tipus de formació. En els propers mesos aniran fent les valoracions pertinents per poder determinar si durant el 2024 s’acaba duent a terme una segona edició, més enfocada -si s’escau- a la formació en diferents perfils d’auxiliar tècnic/a en instal·lacions.
Aquesta formació ha estat possible gràcies a la subvenció de la Diputació de Barcelona, del servei de Mercat de treball 2023/2024, en el marc dels Projectes Específics per a la dinamització del mercat de treball i l’aportació de pressupost propi de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.