La majoria de trucades al 112 al Penedès són per motius relacionats amb la seguretat

El Baix Penedès encapçala el rànquing d’ús del telèfon d’emergències de tota la vegueria amb 46.190 trucades el 2023

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya va registrar l’any passat un increment de l’ús a la vegueria Penedès d’un 4,4%. Amb 149.234 trucades l’any passat, es manté la tendència a l’alça dels darrers anys i el percentatge d’aquesta àrea geogràfica representa el 6,4% d’avisos de tot Catalunya. El rànquing de trucades de les quatre comarques de la vegueria l’encapçala el Baix Penedès, amb 46.190, mentre que l’Alt Penedès se situa en tercera posició, darrere del Garraf, amb 33.165 trucades l’any 2023. Aquestes són algunes de les xifres que ha donat a conèixer avui la directora del 112, Irene Fornós, en una compareixença conjunta amb el delegat territorial d’Interior, Àngel Soteras.

Pel que fa a la tipologia de les trucades, l’informe anual destaca que mentre les comarques de l’Anoia i el Garraf, el gruix de trucades és per motius d’assistència sanitària, a l’Alt i el Baix Penedès el motiu principal està relacionat amb la seguretat. Aquest fet, segons Soteras, es deu, entre d’altres, a la tipologia dels municipis i, sobretot, al fet que són molts els que no disposen de policia local. Al Penedès, la classificació per tipologia és la mateixa tant a l’Alt com al Baix. A la seguretat, segueixen les trucades per assistència sanitària i motius de trànsit. Una altra dada rellevant és que l’ús del 112 al Baix Penedès és més elevat (46.190 trucades) que el de l’Alt (33.165 trucades) l’any passat, tot i que ambdues comarques experimenten una tendència a l’alça. Per municipis, a l’Alt Penedès la majoria de trucades estan localitzades a Vilafranca (11.732), seguit de Sant Sadurní (2.504), Gelida (2.227), Subirats (2.014) i Castellet i la Gornal (1.768). Al Baix Penedès, el gruix de les trucades venen del Vendrell (17.648), Calafell (11.952), Cunit (4.572), Banyeres (1.874) i la Bisbal (1.816).

Irene Fornós va aportar dades de les trucades vinculades a la violència masclista, que en el cas de la vegueria han passat de les 4.725, l’any 2022, a les 5.118 de l’any passat, seguint la tendència del conjunt de Catalunya. L’increment general de l’ús del 112, segons Fornós, es deu al fet que el número d’emergències de la Generalitat és cada vegada més conegut entre la població i al fet que en algunes ocasions són molte sle strucades que fan referència a una mateixa incidència.

D’altra banda, Àngel Soteras va indicar en relació a la tipologia de trucades al 112 que al Penedès estan més vinculades atemes de seguretat, que a l’horitzó hi ha la voluntat de treballar en clau Penedès pel que faa la creació d’una regió policial pròpia per a la vegueria, però que tot dependrà “de la capacitat d’inversió i del desplegament de recursos humans”. En primer lloc, segons Soteras, s’han de prioritzar els recursos humans per poder arribar a més zones del territori, per continuar més endavant amb el pla d’equipaments.

En qualsevol cas, el delegat territorial d’Interior va destacar que les xifres relacionades amb la seguretat al Penedès no són molt més altes que en altres comarques.

També et pot interessar

Comentaris