En marxa la segona edició al Baix Penedès del projecte comarcal d’ocupació Treball a Comarques

Alcaldes, consellers comarcals i tècnics implicats en el projecte (Foto: CCBP)
23/02/2024 - 14:47h

L’objectiu és fomentar la creació d’activitat econòmica i generar ocupació posant en contacte les empreses demandants amb les persones a l’atur

La Xarxa d’Ocupació del Baix Penedès ha presentat aquest divendres a Calafell la posada en marxa de la segona convocatòria del projecte Treball a Comarques per fomentar la creació d’activitat econòmica que generi ocupació a la comarca penedesenca.

Aquesta iniciativa, que es va dur a terme per primera vegada l’any passat, està coliderada pels ajuntaments del Vendrell i de Calafell i pel Consell Comarcal del Baix Penedès, en nom de la resta de municipis. L’edició d’enguany té un pressupost de 367.119 euros i compta amb una subvenció de 330.407 euros, un 90% del total i que suposa una dotació un 41,35% més que l’edició anterior, aportada pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), dins del citat programa Treball a les Comarques. El 10% restant (36.711 €), l’assumeixen els dos ajuntaments principals del Baix Penedès.

En la primera edició es van atendre un total de 135 persones, aconseguint una inserció laboral de 32; és a dir, un 23,7% de les persones participants van ser inserides al món laboral.

Miguel Ángel Perín, conseller comarcal d’Ocupació, ha destacat durant la presentació: “Enguany tenim més recursos per a ampliar la tasca realitzada fins ara. L’instrument serà el mateix: una simbiosi de les institucions, com a primera trinxera del territori, i una simbiosi entre les institucions i tots els sectors econòmics i totes les persones afectades per l’atur”.

Per la seva banda, l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha manifestat que “l’objectiu és crear ocupació de forma adaptada a la realitat de la comarca. I qui millor per a fer-ho que els que estem a peu de territori i el coneixem”.

La regidora d’Ocupació de Calafell, Mnal El Mesmoudi Belechgar Soussi, ha explicat de la seva banda que “tant important és una cosa com l’altra”. I precisa: “Hem de formar persones en atur per facilitar la seva ocupabilitat, però també ha d’haver-hi més empreses per poder-les contractar, i aquest és el factor nou i diferencial d’aquest pla”.

“Només així, amb les dues línies d’acció, podrem començar a revertir el fet que el Baix Penedès és la comarca amb l’índex d’atur més alt de Catalunya”, afegeix la regidora.

I, finalment, el coordinador de tot el programa, Víctor García, ha explicat que hi ha la voluntat d’arribar a contactar amb el màxim de persones a l’atur que busquen feina i que, sovint, desconeixen quin tipus de treball i empreses tenen necessitats de contractar-ne.

Novetats d’aquesta segona edició

Pel que fa a les novetats d’aquesta segona edició del programa ‘Treball a comarques’ al Baix Penedès, d’una banda s’activa un programa específic, experimental i innovador per afavorir la inserció sociolaboral de col·lectius amb dificultats d’inserció. Té dues parts:

  • Prospecció d’empreses. Es prospectarà més de 100 empreses de tota la comarca per tècnic per a consolidar les relacions amb les ja contactades o visitades a l’anterior edició i conèixer-ne de noves. Es detectaran necessitats de contractació laboral i identificaran les necessitats empresarials per arribar a ser més competitives. Aquesta actuació es preveu que tingui un impacte en el disseny de les polítiques ocupacionals i de suport a l’empresa del Baix Penedès.
  • Dispositiu d’inserció laboral. Es realitzarà orientació laboral i atenció individualitzada a un mínim de 150 usuaris/es de tota la comarca i s’organitzaran tallers-càpsules en competències transversals, recerca de feina i certificats digitals amb l’objectiu de facilitar l’ocupabilitat. A més, hi haurà 3 ‘speed-datings’ o cites ràpides empresarials i visites a empreses per tal d’apropar a les persones en cerca de feina a les empreses.

De l’altra, hi haurà nous serveis a les empreses, que volen ser un salt qualitatiu de l’actual projecte. No tan sols s’oferiran serves d’orientació a les persones, sinó també a l’empresa com a font de manteniment i generació d’ocupació.

Primera ‘speed dating’

Quant a la primera ‘speed dating’, es farà el 6 de març al Centre Cívic Montse Cívit del Port de Segur de Calafell, a la qual ja hi ha confirmades l’assistència de 17 empreses i unes 250 persones demandants de feina. En aquest cas versarà sobre el sector econòmic de l’hostaleria i la restauració.

Més endavant hi haurà dues jornades més per posar en contacte empreses que necessiten personal amb gent que busca feina. La segona ‘speed dating’ tractarà el sector de la logística i la tercera serà pels serveis a les persones, com poden ser les feines d’atenció domiciliària, residències i en l’àmbit de la neteja.

També et pot interessar

Comentaris