Crit d’auxili de viticultors i celleristes del Penedès reclamant aigua per regar la vinya

15/02/2024 - 09:52h

Demanen un reg de suport mínim de 1.500 metres cúbics per hectàrea

Un grup de viticultors, celleristes i d’altres persones vinculades al món de la vitivinicultura del Penedès s’han unit per sol·licitar a la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya que faci arribar l’aigua necessària de manera urgent per garantir un reg de suport al territori de la DO Penedès. La sequera extrema que viu el país, amb especial incidència a la regió vitícola del Penedès, està posant en perill el model vitivinícola.

Aquesta situació ha comportat que moltes finques vitivinícoles, que al Penedès són majoritàriament de secà, estiguin per sota del llindar de supervivència i de la rendibilitat econòmica.

Si bé aquesta situació tan greu pot considerar-se com excepcional, està portant a una més que probable inviabilitat de les explotacions deguda a la reducció dels rendiments i en alguns casos fins i tot a la mort de la planta. La vinya és el conreu que menys aigua necessita per a la seva subsistència i productivitat i alhora és un dels conreus amb una generació més important d’impacte econòmic gràcies a ser la baula essencial en la cadena de valor associada a l’elaboració de vins i escumosos.

En aquest sentit, en un recent estudi de PRODECA s’indica que el sector vitivinícola català té una estructura de més de 750 cellers embotelladors, amb 8.500 viticultors i un volum de negoci de 1.185 M€ anuals. En la zona del Penedès concretament afecta directament a més de 4.500 viticultors i més de 4.000 persones que treballen als cellers, i a moltíssimes més de forma indirecte.

Els viticultors i viticultores del Penedès estan aplicant totes les opcions agronòmiques i tècniques pertinents per fer amb menys aigua, fins i tot per resistir, però tanmateix no poden fer més sense aigua. Segons aquest col·lectiu “pensem que la nostra feina de mantenir encara viu el sector està feta i la continuarem tractant de fer. La nostra responsabilitat ciutadana de mostrar els problemes i plantejar solucions està desenvolupada. Ara exercim el nostre dret de ser atesos de la mateixa manera i intensitat que altres territoris i persones de Catalunya”.

Així, el que sol·licita aquest grup de viticultors, cellers i altres persones de l’àmbit vitivinícola és que la Generalitat doti -sense més demora- a la vinya de l’àmbit territorial de la Denominació d’Origen Penedès d’un reg de suport mínim de 1.500m3/ha a fi i efecte que la vitivinicultura d’aquest territori sigui viable econòmicament.

També que l’esmentat projecte tingui presents els aspectes tècnics, d’infraestructura, de governança, socioeconòmics i de sostenibilitat per a la implementació del mencionat reg de suport contemplant totes les fonts possibles d’aigua apta pel conreu, incloent-hi aigua dessalada adequant la futura planta de Cubelles, el pas d’aigua depurada a regenerada de les depuradores del territori, com també d’altres fonts possibles.

El document també remarca que el projecte s’executi amb caràcter d’urgència, com a màxim durant el segon semestre del 2024, independentment que de forma ocasional millori molt el règim pluviomètric, i que s’implementi un pla de contingència que contempli el període de transició per mantenir l’activitat fins a la implementació del reg de suport.

Finalment, el document presentat també sol·licita que el sector vitivinícola pugui participar en l’elaboració de l’estudi aportant tot el coneixement existent fins al moment.

També et pot interessar

Comentaris