Les cuidadores del SAD de Vilafranca clamen contra la privatització del servei
Malestar per les conseqüències de la subrogació empresarial amb un model de gestió molt diferent al que tenien a la Fundació Amàlia Soler.
Les cuidadores municipals del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) de Vilafranca han mostrat el seu malestar pel que consideren una pèrdua de drets adquirits a causa de la subrogació empresarial a la que s’han vist abocades després que el 2022 es va canviar la gestió, que va passar de mans de la Fundació Amàlia Soler al grup empresarial Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i d’aquest a la Fundació S21.
El nou model de gestió no és ben vist per les treballadores que han vist, diuen, com ha empitjorat les condicions laborals per part de l’empresa, un model que limita la conciliació familiar, provoca pressió a l’hora de treballar els caps de setmana, desconnexió digital, assetjaments laborals, pèrdua de seguiment dels usuaris i de la formació continuada, entre d’altres greuges. És per aquest motiu, que el sindicat que les empara considera que “es denigra la professió” i que s’ha perdut un equip multidisciplinari “per implantar un sistema que entén les cures com un producte mercantil”.
Aquesta setmana, un grup de treballadores s’ha reunit amb l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, i amb el regidor de Drets Socials, Ramon Zaballa, de qui han arrencat el compromís de parlar amb la gerència de l’empresa i “contrastar opinions”, segons aclareix el regidor. Per Zaballa el que convé és “assegurar-se que les condicions laborals es mantinguin tal i com es van acordar en el seu moment”. Amb tot, des de l’Ajuntament s’indica que no tenen coneixement de cap queixa, ni per part de la plantilla ni de cap usuari.