Estudiants de l’Institut Andreu Nin del Vendrell presenten un projecte per ‘humanitzar’ les habitacions d’hospitals

Representants de l’Institut Andreu Nin i alumnes involucrats en el projecte, membres de CaixaBank Dualitza i representant de l’Hospital Clínic en la presentació de la iniciativa d’FP.
06/02/2024 - 16:52h

L’anomenada ‘paret hospitalària’ proposada a l’Hospital Clínic de Barcelona compta amb ajuts dels fons Dualitza de CaixaBank i FPEmpresa.

L’Institut Andreu Nin del Vendrell ha presentat aquest dimarts el seu projecte ‘Disseny i innovació d’una paret hospitalària’, que ha estat seleccionat com un dels més innovadors del país en formació professional en la Convocatòria d’Ajudes Dualitza de CaixaBank Dualitza i FPEmpresa i a través del qual tractaran de fer més còmoda l’estada dels pacients als hospitals.

Per aconseguir-ho, estudiants de diferents cicles formatius han col·laborat amb l’Hospital Clínic de Barcelona que els ha reptat a ‘humanitzar’ les habitacions mitjançant el disseny del que s’anomena ‘paret hospitalària’ o una mena de ‘capçal hospitalari’ al costat del llit del pacient i que respongui de millor manera a les necessitats actuals, tant de l’equip mèdic com del mateix malalt o els seus familiars, i que faci més agradable l’ingrés en un hospital incorporant algunes de les funcions d’un hotel.

Així, per exemple, la llum, els aparells audiovisuals -com la introducció de tablets o la projecció de fotos facilitades pel propi pacient- o la reducció d’elements que dificulten el trànsit del personal mèdic s’han tingut en compte a l’hora de començar el disseny, en el qual participaran fins a final de curs estudiants dels departaments de Fabricació Mecànica, d’Electricitat i Electrònica, i de Sanitat de l’institut d’FP vendrellenc.

També la digitalització perquè les mateixes tablets contemplin diferents accessos, uns professionals que facilitin la consulta de l’historial mèdic als infermers, i d’altres per a visitants del pacient, que puguin veure els missatges deixats per l’equip mèdic.

El projecte que ara es posarà en funcionament gràcies al suport econòmic que permetrà l’adquisició de material electrònic, per exemple, permetrà millorar les competències dels estudiants, però també facilita a l’hospital que implanti la ‘paret hospitalària’ accedir a un procés d’innovació posat en marxa pel centre educatiu, al qual no hauria tingut accés d’una altra manera.

De fet, el mateix hospital barceloní que va rebre la proposta valora l’opció d’incorporar de manera real totes les millores que s’aconsegueixin en el projecte, prèvia conversa amb el Departament de Salut de la Generalitat.

Treballar en un projecte real

Durant la presentació en roda de premsa -la qual ha comptat, entre d’altres, amb la coordinadora dels estudis d’FP a la Vegueria del Penedès, Sònia Mora; la directora de l’Institut Andreu Nin, Mar Garcia, alumnes vinculats al projecte i Núria Ruiz com a representant de l’Hospital Clínic-, Raúl García, responsable del projecte i tutor de l’àrea Fabricació Mecànica, ha explicat la importància d’aquest tipus d’iniciatives per als estudiants que es veuen “involucrats en un projecte real i veuen els problemes que cal afrontar a l’hora de construir, els costos, la plasmació del disseny, l’adaptació a la realitat perquè no pots fer tot el que t’agradaria”.

Per la seva banda, el coordinador de CaixaBank Dualitza a Catalunya, Ricard Guillem, ha felicitat el centre per aconseguir “situar-se com a pol d’innovació, demostrant la capacitat dels estudiants d’FP per respondre a reptes reals i obrint possibilitats perquè totes les empreses que volen innovar, però no tenen capacitat de fer-ho puguin realitzar-lo a través dels centres educatius”.

Finalment, Núria Ruiz ha resumit que des de l’Hospital Clínic, com altres equipaments sanitaris, “intentem que l’hospital s’assembli més a un hotel que a un hospital clàssic, per fer l’estança més còmoda”.

El projecte ‘Disseny i innovació d’una paret hospitalària per millorar l’estada del pacient i el treball del personal sanitari’ ha estat seleccionat en la VII edició de la Convocatòria d’Ajudes Dualitza impulsada per CaixaBank Dualitza i FPEmpresa com un dels més innovadors del país. Arreu de l’Estat s’han presentat 306 projectes, dels quals se n’han seleccionat una trentena per rebre un total de 400.000 euros en ajuts. Mitja dotzena dels projectes són de Catalunya i la proposta de l’Institut Andreu Nin rebrà 10.000 euros.

L’objectiu d’aquesta convocatòria és facilitar el desenvolupament de projectes impulsats per centres educatius en col·laboració amb empreses o institucions, que siguin desenvolupats per estudiants per a la millora del seu aprenentatge.

També et pot interessar

Comentaris