“La seguretat és un dels pilars fonamentals de la societat i volem dignificar la Policia Local”

El regidor vendrellenc Christian Soriano en el recent dia patronal de les policies (Foto: Ajuntament del Vendrell)
09/11/2023 - 19:00h

Entrevistem el regidor de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament del Vendrell, Christian Soriano

Christian Soriano és el primer tinent d’alcalde i regidor de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament del Vendrell. Aquest mandat l’àrea política de la Policia Local del Vendrell ha passat a mans del PSC i d’aquest regidor, després que l’anterior mandat la gestionés per Ciutadans (Cs), amb l’aleshores regidora Maria Luz Ramírez al capdavant. Amb Soriano fem balanç de l’actualitat pel que fa a la seguretat ciutadana al municipi vendrellenc.

Per què s’ha fet càrrec de la Seguretat Ciutadana en aquest mandat?
Perquè a l’anterior ens vam centrar en les necessitats d’actualitzar els serveis públics, fer una gran inversió sobretot en aspectes socials, amb la gratuïtat de les escoles bressol d’I1 i I2, i fer també reformes molt importants en la via pública i deixar en camí grans projectes verds per a aquest mandat. Ara hem de prioritzar dos aspectes com són la neteja, amb un nou contracte de neteja viària actualment en tràmit i que serà aplicable l’any vinent, i el tema de la seguretat. Creiem que aquest és un dels pilars fonamentals de qualsevol societat. Si no hi ha seguretat, no hi pot haver llibertat per desenvolupar el teu projecte de vida i és impossible que hi hagi coexistència en una comunitat. Com que tenim l’objectiu de reduir la criminalitat, el PSC hem assumit ara la Seguretat Ciutadana.

Com està el cos de la Policia Local?
En faig una valoració molt positiva. Els quatre últims anys han estat complicats en matèria de seguretat, sobretot de gestió interna per diferents casuístiques, però ara mateix en faig un balanç molt positiu. Hem dut a terme l’estabilització de la plantilla, que era un tema molt important per nosaltres, i la professionalització dels agents. Això vol dir que ha millorat el percentatge d’agents que han anat durant a formar-se 8 mesos a l’Escola Superior de Policia i ja no estan en interinatge. A més, ja hem anunciat per a l’any 2024 que tindrem 10 nous agents, fins a una plantilla de 102 efectius.

Quins objectius s’ha fixat per al mateix cos de seguretat?
En l’àmbit intern, hem de fer una policia amb una plantilla més nombrosa, cosa per a la qual estem en camí; i també construir la nova caserna, perquè l’actual ha quedat obsoleta sobretot pel nombre d’agents que tenim i competències que assumim. També estem començant a fer realitat la xarxa de càmeres de vigilància. Ara mateix estem parlant d’una desena d’aquestes càmeres pel nucli històric i la idea és ampliar-ne la xarxa a les urbanitzacions del Vendrell i a les entrades i sortides del municipi. I en l’àmbit extern, és important reforçar el missatge que qui la fa, la paga.

Com ho volen fer?
Augmentant la presència d’agents al carrer i tenint una activitat contundent contra les persones incíviques, per un cantó, i també contra les qui comenten actes delictius. Estem començant a demostrar que a cada problema que ens trobem hi busquem una solució eficient, proporcional i professional per resoldre’l. Davant d’un problema, no volem dissimular i tapar-nos els ulls per no afrontar-lo. Reconec que tenim problemes.

Com ara quin?
El de les ocupacions iŀlegals d’habitatges, que acostumen a alterar la convivència. Per això vam crear l’Oficina Antiokupacions, que ha evitat 15 ocupacions. També tenim problemes amb el tràfic de drogues. Tot i que no és una competència nostra, ens acaba augmentant la criminalitat als carrers i és per això, per exemple, que de cara a l’any que ve ja hem anunciat la creació d’una unitat canina.

El tràfic de drogues, però, no és competència de la policia local, oi?
No ben bé; la seguretat ciutadana és també una responsabilitat dels ajuntaments, tot i que qui hi té la competència principal és la Generalitat de Catalunya. El que passa, però, és que en seguretat hi ha hagut al Baix Penedès un nombre de mossos d’esquadra inferior al que necessitaríem. Ara s’està intentant revertir la situació i em consta que el Departament d’Interior ens ajudarà en aquest camí. Hem de garantir la seguretat i és per això que també disposem de la USP (Unitat de Suport Policial).

Com valora la seva tasca?
Positivament. Té una acció limitada, en el sentit que no actua cada dia i a tot arreu, però ens ha estat molt útil aquests mesos en els diversos actes festius. A les festes dels barris, la festa major, la Primavera Vendrellenca, el Festiuet i la Fira de Santa Teresa no hi ha hagut cap incidència a la via pública ni durant els dies ni a les nits. Volem consolidar aquesta unitat policial, d’una desena d’agents, amb les eines i recursos necessaris per poder desenvolupar la seva activitat amb total professional i, un cop consolidada, també la volem reforçar i ampliar. Ens serveix de molt en el manteniment de la seguretat ciutadana i en controls específics, a més de la lluita contra les ocupacions en calent, en coŀlaboració amb els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Quines xifres de delictes tenen com a ajuntament?
És un tema confidencial, per prudència i seguretat, però des del Ministeri de l’Interior se’ns diu que en el primer semestre d’aquest any –de gener a juny– van pujar significativament els robatoris amb força i els furts en zones molt identificades i conflictives, com al voltant dels pisos ocupats que hi havia a les zones dels carrers Cristina Baixa, Doctor Robert, de la carretera de Valls i als Masos, amb ocupacions iŀlegals que generaven un augment de l’activitat delictiva. L’Oficina Antiokupacions s’ha mostrat eficient i a la Junta Local de Seguretat de final d’any veurem un descens de prop del 100% de l’activitat delictiva en aquestes zones.

I no s’haurà traslladat el problema a un altre indret del Vendrell?
No, i això pot semblar un tòpic, però els delinqüents saben que disposem d’una unitat per desallotjar-los. Una activitat important que desenvolupem és la pressió cap als okupes, i que no acaba amb el desallotjament. És contínua. Parlem sempre d’ocupacions delinqüencials, per la qual cosa l’Oficina Antiokupacions no té només una vessant policial, sinó que la formen tècnics de l’àrea de Salut, Serveis Socials, Urbanisme i Habitatge. Això ens crea sinergies molt positives i depenent del tipus d’ocupació donem una resposta o una altra. D’altra banda, estic molt satisfet perquè la gent s’està fent seva aquesta oficina i la coŀlaboració ciutadana s’està demostrant essencial. 13 de les 15 ocupacions evitades ho han estat gràcies a les trucades d’avís de la ciutadania abans de les 48 hores legals abans no es consolidi una ocupació.

Una de les coses que preocupa més la població és la sensació, real o no, d’inseguretat. Com es pot millorar aquest aspecte?
Posant més agents al carrer. Si la gent veu més patrulles policials, se sent més segura.

Acabo tornant al tema de la futura caserna de la Policia Local. El lloc està decidit, però em pot avançar alguns terminis aproximats?
Efectivament, sabem que anirà on s’havia de fer el casal d’avis a la zona del Tancat, i pel que fa a terminis diré el que sempre dic: el meu objectiu és que a final de mandat les grues estiguin coŀlocades en aquell indret. Tots coneixem com van els terminis de l’administració, però espero que s’hi estiguin fent obres aleshores. Parlem d’un projecte molt gran i atractiu. Volem dignificar la nostra policia i això vol dir aportar les eines i els recursos necessaris.

També et pot interessar

Comentaris

1336