El Departament de Drets Socials presenta al Vendrell la campanya ‘Acollir és fer família’

Un moment de l’acte d’aquest dimarts al Vendrell (Foto: Generalitat)
08/11/2023 - 16:00h

El director de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció ha intervingut a l’acte que també ha comptat amb la presència de famílies acollidores

El Departament de Drets Socials de la Generalitat va presentar aquest dimarts a la tarda al Vendrell la campanya Acollir és fer família que té per objectiu aconseguir més famílies d’acollida. L’acte va comptar amb la presència del director de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA), Josep Maria Forné, i diversos testimonis que han explicat la seva experiència al voltant de l’acolliment.

En el transcurs de l’acte, el director de l’ICAA va explicar que fan falta més famílies acollidores per aportar un entorn familiar a infants i joves que han viscut situacions complicades. Josep Maria Forné també va agrair la presència de les famílies que han intervingut a l’acte per contribuir a sensibilitzar a la ciutadania amb els seus exemples.

A l’acte al Centre Cívic l’Estació, que estava ple de gom a gom, també van intervenir diversos testimonis que van explicar la seva experiència. És el cas, per exemple del Francesc i la Patrícia, família d’acollida d’urgència i diagnòstic. Van parlar sobre el moment en què l’infant acollit ha de marxar. “Sents una muntanya russa d’emocions, estàs trist i content alhora i sobretot tenia molta por a deixar de ser la seva mare, però després ens hem retrobat i ara som els tiets del Vendrell”.

En Joan i la Isabel van explicar la seva experiència amb l’acolliment simple. Van recordat la primera nit de l’acolliment i com la criatura no volia quedar-se a dormir amb ells, sinó que volia tornar al centre. “Era el que li donava estabilitat”. Però ara tot ha canviat i tenen una casa “plena de vida”. També reflexionen que “Al final, no saps qui ajuda més a qui, si nosaltres a ella o ella a nosaltres”.

La Gloria, juntament amb la seva parella, van acollir una nena i l’experiència va anar tan bé que, anys després, en van acollir una altra. Recomana totalment l’experiència i fa una crida a què les famílies s’animin a acollir.

64 infants acollits en 54 famílies a la Vegueria Penedès

També van participar a l’acte la Laia i l’Aiara, dues germanes que van ser acollides i que afronten de manera diametralment diferent la seva situació. L’una explica a poca gent que ha viscut en acollida: “Ho sap qui ho ha de saber”. Mentre que l’altra ho explica a la primera, tan bon punt coneix algú.

A la Vegueria Penedès hi ha actualment 64 infants acollits en 54 famílies acollidores i 6 infants en 6 famílies que participen en el programa de famílies col·laboradores de caps de setmana i vacances, segons dades del mes de setembre de 2023.

L’acolliment en família aliena és una de les formes d’ajut i protecció als infants i adolescents que es troben en una situació familiar que fa que hagin de viure fora de la seva família d’origen. És una mesura alternativa als centres d’acollida que pretén oferir als infants el millor entorn possible fins que la seva família resolgui els problemes que li impedeixen d’ocupar-se’n. Es tracta d’un gest altruista que proporciona un entorn d’estimació, tendresa, comprensió, atenció i dedicació a un infant que ho necessita durant un temps determinat.

Al primer acte de presentació al Vendrell, conduït per l’escriptora Estel Solé, el seguiran els actes de presentació de la campanya que s’aniran fent arreu del país durant aquesta tardor a Lleida (14 de novembre), la Seu d’Urgell (21 de novembre), Amposta (28 de novembre) i Manresa (12 de desembre).

També et pot interessar

Comentaris