Vandalisme públic

11/10/2023 - 10:27h

Daniel García Peris

Si no fos pels mitjans de comunicació moltes de les irregularitats que succeeixen en el dia a dia les passaríem per alt. Tant se val si és una simple incidència o una falta molt més greu. La informació és clau per poder esclarir qualsevol circumstància. Un exemple proper el tenim amb les obres de millora a l’estació de rodalies de Gelida. Anunciades a so de bombo i platerets el 19 de setembre, començaven l’endemà. Passades unes setmanes, poc s’ha vist, a banda d’una zona encerclada per cons. Amb un pressupost de 631.000 euros, la principal actuació és la instal·lació de dos nous ascensors que connectaran el pas inferior amb les andanes, una inversió que sembla imprescindible. Tot i així, en aquest espai ja hi havia uns elevadors. Instal·lats fa poc més de 10 anys, han estat una burla per als usuaris, amb una operativa absurda que requereix mantenir pitjat el botó com si fossin muntacàrregues i, el que és pitjor, sempre tancats, precintats, amb els vidres trencats i brossa a l’interior.

La situació de negligència planteja diverses preguntes. Qui és responsable d’aquesta falta de manteniment i supervisió? Per què els ciutadans han hagut de patir aquesta indignitat durant tant de temps? Repetir la mateixa obra, relativament poc temps després, posa de manifest la manca de responsabilitat i supervisió adequades. En teoria, millorarà l’accessibilitat, però s’ha d’admetre que els ascensors havien d’estar funcionant fa molt temps. Això hauria de ser una millora estàndard, no una intervenció extraordinària que arriba tard.

La manca d’operativitat d’aquests ascensors no era per cap problema d’incivisme, com sí que passa en la resta de la xarxa amb més freqüència de la que voldríem. Segons Renfe, aquest any hi ha hagut més de mil actes vandàlics a Rodalies, molts amb afectació als viatgers. Així, per exemple, el juliol passat, prop d’un 46% dels minuts de retard van ser a causa d’accions vandàliques contra aquests equipaments. No és un tema gens menor i podríem trobar similituds en el resultat que produeix aquesta manera de fer. Cal rendir comptes de la utilització dels recursos públics en la repetició de l’obra, també tot un exercici de vandalisme contra els passatgers i contra tothom.

També et pot interessar

Comentaris