El projecte Ponts de Futur fa possible que 50 infants i joves en risc d’exclusió gaudeixin de les extraescolars del Casal

03/10/2023 - 16:51h

La iniciativa, guardonada amb un Premi Impuls pel Territori de la Fundació Pinnae, facilitarà l’accés al Casal de Vilafranca a usuaris del Centre Obert i SIS Adolescents i les seves famílies

50 infants i joves del Centre Obert i SIS Adolescents i les seves famílies es van reunir divendres passat amb la Junta del Casal de Vilafranca i la Fundació Pinnae per donar el tret d’inici al projecte “Ponts de
Futur”, una iniciativa del Casal amb el suport de la Fundació Pinnae que busca oferir activitats extraescolars i aportar tots els beneficis de ser soci del Casal a infants i joves en risc d’exclusió social.

“Una de les línies prioritàries de la nova Junta era impulsar la dimensió social del Casal, fent que la nostra entitat s’impliqui en la inclusió social. Per això vam crear aquest projecte, també per crear un pont entre el pavelló de bàsquet i el Centre Obert, i hem buscat la manera que tothom pugui participar de les nostres activitats, independentment dels recursos familiars” explicvaa Salvador Casals, gerent de la Societat La Principal.

Amb “Ponts de Futur” aquests infants i joves podran gaudir de les activitats de bàsquet, dansa, teatre i Belles Arts del Casal i els avantatges de ser socis de l’entitat de manera 100% subvencionada durant tot el curs 2023-2024. Aquesta subvenció és possible gràcies als Premis Impuls pel Territori de la Fundació Pinnae, lliurats el passat 20 de setembre en un acte oficial al Fòrum Berger Balaguer. “Una de les finalitats principals del projecte és facilitar espais d’interacció entre persones amb diferents realitats econòmiques i culturals, generant sinergies positives que fomentin la desestigmatització i la reducció de desigualtats socials a Vilafranca” explica Cristina Gallardo, tècnica de projectes del Casal. La iniciativa també pretén vincular el Casal amb realitats diverses de l’entorn: el Centre Obert es troba just davant l’entrada del pavelló de bàsquet de la Secció Esportiva del Casal i SIS Adolescents té la seva seu al barri de Sant Julià.
Gallardo afegeix que amb Ponts de Futur “esperem que els infants i joves puguin accedir i gaudir d’activitats lúdiques, culturals i esportives de qualitat amb total normalitat sense que les seves condicions de risc els ho impedeixin, i que l’experiència serveixi per reduir estigmes encara molt presents però també per fomentar la diversitat de públic i usuaris al Casal”.

En aquest sentit, el projecte afavorirà la implicació de famílies en risc d’exclusió en la xarxa comunitària, estimularà el desenvolupament físic, cognitiu, emocional i social dels infants i adolescents i suposarà un benefici directe en l’equilibri social a Vilafranca. La interacció i implicació d’aquestes famílies en el teixit social i associatiu permetrà que l’entitat disposi de perspectives més diverses i, en conjunt, d’una base
social més integral, rica i inclusiva.

Mireia Manyosa, educadora social al Centre Obert, apuntava que Ponts de Futur és un vehicle “per poder despertar habilitats que els infants poden tenir adormides, i ens ajudarà a potenciar la circulació social per aquells infants que hi tenen difícil accés”.

Per la seva banda, les representants de SIS Adolescents Anna Montgé i Marta Romeo Galí afegien que el projecte “dona l’oportunitat als adolescents de poder gaudir d’activitats diverses, aportant nous aprenentatges, noves relacions socials i afavorint el seu desenvolupament global”. El regidor de Drets Socials de l’Ajuntament de Vilafranca, Ramon Zaballa, assistia a l’acte i apuntava que “poder participar en les activitats extraescolars del Casal serà un vehicle per despertar les habilitats i potencialitats que els infants tenen i que no sempre poden desenvolupar, de vegades per manca de recursos de les famílies. Aquests infants, que es troben en situació de risc o vulnerabilitat, tindran l’oportunitat d’estar en contacte amb altres infants de la Vila i això és molt positiu”.

23 iniciatives d’impuls al territori

El projecte Ponts de Futur és només una de les 23 iniciatives que la Fundació Pinnae ha premiat enguany, en la cinquena edició dels Premis Impuls pel Territori. Aquests guardons van dirigits a projectes i iniciatives de caire social, d’àmbit cultural, artístic, mediambiental i esportiu, que tenen com a objectius principals la cohesió, integració, impacte social i intercultural tot respectant els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 2030.

Aquest 2023 la Fundació Pinnae disposava d’un import total de 350.000 euros, que s’han repartit entre les diferents propostes i les seves necessitats. El director de la Fundació, Joan Melero i Esteve, explicava que un dels objectius de Pinnae és poder acompanyar aquestes propostes per fer-les realitat: “la 5a Convocatòria d’Impuls pel Territori evidencia el compromís i la implicació de la Fundació Pinnae per tal de
generar un retorn social, donant suport a projectes liderats per entitats del tercer sector que treballen per fer que les coses siguin millors en l’àmbit del Penedès. Esperem que els infants tinguin l’oportunitat de gaudir de la cultura i l’educació amb aquest projecte tan bonic del Casal Societat la Principal com és el de Ponts de Futur”.

També et pot interessar

Comentaris