La “zona zero” de mala collita de raïm es localitza entre Banyeres, L’Arboç, Llorenç i Sant Jaume dels Domenys
Algunes finques han arribat a perdre el 80% de la producció
La verema està sent especialment dramàtica en una zona molt concreta del Baix Penedès. L’àrea delimitada pels municipis de l’Arboç, Llorenç del Penedès, Banyeres i Sant Jaume dels Domenys ha estat la que més pèrdues ha tingut. També una part del terme municipal de Castellví de la Marca (Alt Penedès) s’ha vist especialment afectat.
En aquesta zona la pèrdua de producció de raïm se situa en una mitjana d’entre el 70 i el 80% i amb casos puntuals que arriben al 90%. Tal com explica el responsable del sector de la Vinya i el Vi d’ASAJA, Xavier Bolet, “estem parlant d’una autèntica zona zero de la verema tan negra d’aquest 2023”.
L’índex de pluviometria en el sector és el més baix de Catalunya i això s’ha traduït en la mort de molts ceps i en l’extremament baixa producció de la resta. “En alguna finca només s’ha recollit un quilo de raïm”, especifica Bolet. “Als municipis afectats només s’han recollit entre 90 i 110 litres per metre quadrat des de principi d’any. Hi ha ceps que han mort de set i aquest fet és molt excepcional, jo no ho havia vist mai”.
Pel que fa a l’Alt Penedès, Josep Marrugat (Unió de Pagesos) explica que, de mitjana, s’han estat recollint entre 3 i 4.000 quilos de raïm per hectàrea, entre un 40 i un 60% menys que l’any passat. El balanç no és tan dolent com al Baix Penedès, però les xifres són dolentes i preocupants. “El futur de l’agricultura cada dia està més fosc. Amb aquestes condicions no trobarem relleu generacional”.
La verema 2023 ha estat i està sent molt dolenta, però des del món de la pagesia i la viticultura ja es mira molt més enllà. De cara al 2024, la situació no es preveu gaire millor. “Recuperar el mal que han patit els ceps de moltes plantacions no és una feina senzilla. És evident que no hi haurà una recuperació miraculosa que faci canviar les coses de la nit al dia. L’any que ve, encara que plogui, seguirem amb problemes”, especifica Xavier Bolet, d’ASAJA.
La planta tindrà, en molts casos, un creixement més dèbil l’any que ve. A més, cal sumar-hi els ceps que ja han mort. Des d’ASAJA es veu amb molta preocupació la nova normalitat que sembla que ha arribat per quedar-se. Clima extrem que pot comportar, fins i tot, la desaparició d’algunes plantacions.