El sindicat ASAJA reclama ajuts més enllà de la sequera

Xavier Bolet, responsable del sector de la Vinya d’ASAJA, en una vinya de xarel·lo.
24/08/2023 - 19:00h

Situa la producció prevista durant aquesta verema del 2023 en el 10% i 20% depenent de les varietats i zones

El sindicat Associació Agrària Joves Agricultors (ASAJA) confirma les previsions negatives que es van fer abans de començar a veremar i apunta que la collita d’enguany, com a mínim a la zona del municipi de Castellví de la Marca, bona part de la comarca del Baix Penedès i “seguint una diagonal cap el Garraf”, la producció és de tot just un 10% en la varietat de chardonnay i d’un 20% en el pinot noir.

En la varietat macabeu s’està començant a collir ja amb unes pèrdues de producció del 80% de raïm, i es preveuen també pèrdues del 80% en el xarel·lo, “la varietat que semblava resistir més la sequera. A dia d’avui ja comencen a assecar-se els pàmpols i morir alguns ceps”. Així ho creu el responsable sectorial de la Vinya d’ASAJA, Xavier Bolet.

Bolet explica que “des de l’any 2020, quan vam patir la plaga de míldiu, amb un 80% de pèrdua de la collita, estem patint uns anys molt dolents fins a la sequera d’aquest any”. “No ha plogut ni el juny ni el juliol i hi ha molts casos de finques que als pagesos ja no els surt a compte ni entrar a la vinya a collir”, continua Xavier Bolet, que també explica que la manca de pluges ha estat factor decisiu perquè, a més, s’avanci la collita. “S’haurà de collir el més aviat possible per a què el cep deixi de patir”, diu Bolet.

Ajudes urgents
Així les coses, Xavier Bolet recorda que des del sindicat ASAJA “vam reclamar ajuts pels efectes de la sequera, a través de la Taula Sectorial, tal com el Departament d’Acció Climàtica i el Ministeri d’Agricultura van fer amb una dotació pressupostària per al sector de la fruita, i encara no han sortit les resolucions. Exigim el màxim d’ajut per a l’agricultor i una ràpida resolució de les peticions”, comenta Bolet.

Tanmateix, el responsable del sector de la Vinya d’ASAJA també comenta que un cop arribin els ajuts probablement no evitaran que fins i tot algun pagès pugui plantejar-se abandonar l’explotació de la seva terra. “Tenim la sensació que si els pagesos no reben ajuts, sobretot els que ja s’han hagut d’hipotecar, n’hi haurà que hauran de plegar”, lamenta en aquest sentit Xavier Bolet.

Quant a les produccions vitivinícoles assegurades per inclemències com els efectes de l’actual sequera, Xavier Bolet explica, per exemple, que “per la pèrdua de la producció de la collita d’aquest any, tot i tenir una assegurança, la xifra d’aquesta es considera una ajuda, però insuficient per garantir el futur dels viticultors”. Xavier Bolet comenta que “els ajuts haurien d’estipular-se pensant en el present i en el futur”.

Així, per exemple, el responsable sectorial d’ASAJA creu necessari que s’estableixin uns ajuts econòmics per a la implementació de sistemes de rec de suport en zones de secà. “Tothom mira de trobar pous, però ara per ara hi ha vinyes que pateixen tant que veus com s’assequen els pàmpols i que els brots dèbils de la planta fan preveure una situació molt dramàtica l’any que ve perquè el 2024 aquests ceps no donaran fruit”.

Manca de relleu generacional
Xavier Bolet també explica que “els pagesos no ens sentim valorats i, a més, tenim la problemàtica de la manca de relleu generacional. Hi ha molts pagesos grans encara treballant i que no tenen ningú al darrere per continuar la feina a la vinya. Moltes s’hauran d’abandonar”.

Finalment, el mateix dirigent d’ASAJA, organització creada el 1989 i que compta amb més de 250.000 afiliats arreu de l’Estat -propietaris i arrendataris, així com familiars que col·laboren en les explotacions-, comenta en la conversa amb el 3d8 que “els pagesos no hem de viure d’ajuts, tot i que és obvi de rebre’n per la sequera”.

En aquest sentit, Xavier Bolet conclou que el preu del raïm per la verema 2023 “hauria de ser al voltant de l’euro per quilo. Ni la sequera ha fet pujar els preus com caldria i, per exemple, es parla de preus d’uns 0,44 €/kg en varietats negres, 0,55 €/kg en raïm base convencional i 0,67 €/kg per al raïm de guarda superior.

També et pot interessar

Comentaris