L’Arboç enceta aquest divendres la tradicional festa major amb un pregó de Manuel Camino

La colla dels Minyons de l’Arboç en una diada castellera de festa major (Foto: Ajuntament de l’Arboç)
24/08/2023 - 17:00h

Destacarà l’Empalmada de dissabte i la diada castellera amb quatre colles diumenge al migdia i la Carretillada, al vespre

La vila de l’Arboç celebrarà entre aquest divendres i dimecres que ve, dia 30 d’agost, la seva tradicional festa major, la qual coincideix anualment amb el quart diumenge d’agost i que aquest any s’encetarà aquest vespre amb el pregó a càrrec de Manuel Camino, empresari molt conegut al municipi per ser el propietari de l’emblemàtic edifici de la Giralda i per ser un “generós i fidel benefactor de moltes de les activitats culturals que es duen a terme a la vila”, es remarca des de l’Ajuntament de l’Arboç.

Declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional, la festa major arbocenca combina els actes més tradicionals com les cercaviles, l’exhibició castellera de diumenge al migdia -aquest any amb les colles Minyons de l’Arboç, Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Colla Jove Xiquets de Tarragona- i la Carretillada del Ball de Diables, entitat centenària i que tindrà lloc el mateix diumenge en acabar la representació de l’auto sacramental que es farà al voltant de les 22.15 h a la plaça de la Vila.

Aquest divendres, entre d’altres actes a més del pregó (20 h, plaça de la Vila) hi haurà la inauguració prèvia de les exposicions que es podran veure a la Casa de Cultura Can Rossell (19 h), la 15a edició de la Festa Major Electrònica de l’Arboç (23.30 h), aparcament del camp de futbol vell); i el Concert Jove amb els grups La Cosina (folk-rock), Fric Rok (versions) i DJ Jordy Ribé (amb música comercial i èxits actuals) -a partir de 2/4 d’1 de la matinada a la plaça de la Puntaire-.

Cap de setmana
Quant al cap de setmana, un dels primers actes destacats serà aquest dissabte amb el quinzè aniversari de la recuperació del Toc Festiu de Campanes tocades manualment pels Campaners de l’Arboç. Serà a les 12 h i l’entitat desplegarà una senyera de 30 metres de llargada des del campanar i de cara a la plaça de la Badalota.

Es tractarà del primer acte d’aquestes característiques des que la UNESCO va declarar els tocs manuals de campanes com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, el novembre del 2022.

També dissabte hi haurà un concert vermut i arrossada popular al parc de Santa Llúcia, a les 13.30 i 14.30 h; a la tarda, cercavila de cultura popular pels carrers de la vila a partir de les 17.30 h, castells amb els Minyons de l’Arboç, castells de foc a la mitjanit i empalmada a la una, al camp de futbol vell, amb els grups Reincidentes (punk, rock), La Traca (versions) i els DJ La Dupla Galàctica. La nit acabarà amb el grup Petafort Percussió.

I diumenge, a més de castells i la Carretillada, destaca les exhibicions folklòriques del matí i de la tarda i el ball de nit a l’exterior del Poliesportiu, a la una, amb amb el grup Star Ways, amb versions de temes molt populars; i els DJ Chris Farom & Dani Ruedas.

Es poden trobar tota la resta d’actes i el previst entre dilluns i dimecres que ve consultant el programa sencer clicant aquí.

Dispositiu de seguretat

D’altra banda, representants de l’Ajuntament de l’Arboç es van reunir aquest dimarts 22 d’agost amb membres del Cos de Mossos d’Esquadra del Baix Penedès i de la Policia Local de l’Arboç per tal de coordinar-se i garantir la seguretat durant la festa major. Enguany, el dispositiu de seguretat es veurà ampliat i reforçat respecte a altres anys amb el suport d’agents dels Mossos. 

Amb aquest dispositiu l’Ajuntament arbocenc afirma que busca prevenir i evitar situacions conflictives com les succeïdes en altres municipis propers aquest estiu durant els caps de setmana i en dies de festa. El dispositiu que es desplegarà, també vetllarà per tal reduïr les conductes incíviques als carrers de la vila.

Des de la Corporació Municipal també s’informa que a més de l’augment i la millor coordinació dels efectius policials, també es disposarà de controladors d’accés i vigilants en tots els concerts organitzats per l’ajuntament. I com ja és habitual a la vila en les darreres festes, també hi haurà punts lila on s’informarà sobre conductes sexistes i s’atendrà qualsevol persona que ho sol.liciti.

L’Ajuntament de l’Arboç, Mossos d’Esquadra i la Policia Local adverteixen que “no es tolerarà cap conducta incívica, discriminatòria o violenta envers altres persones ni béns públics ni privats i en cas que es doni, s’actuarà contra els responsables amb tot el pes de la llei imposant les sancions màximes en tots els casos”.

Des del consistori arbocenc, finalment, es fa una crida a tothom a “gaudir d’unes festes amb civisme i respecte”.

També et pot interessar

Comentaris