Neixen amb èxit les tortugues marines del niu de la platja de Coma-ruga

A Coma-ruga han nascut entre aquest dijous a la nit i avui divendres al matí prop de 70 tortugues marines. (Foto: Ajuntament del Vendrell)
18/08/2023 - 14:44h

La posta s’havia detectat el 2 de juliol i uns 200 voluntaris han contribuir a vetllar perquè poguessin néixer finalment més de 60 cries

La nit d’aquest dijous 17 d’agost, cap a les 23.30h, van començar a néixer les cries de tortuga marina del niu de la platja de Coma-ruga que es va detectar la matinada del passat 2 de juliol i que durant aquest temps ha estat degudament custodiat i vigilat. En aquesta tasca de vigilància hi han participat unes 200 persones voluntàries i, a més, s’ha utilitzat també un dispositiu de vigilància remota com a prova pilot.

Cap a quarts de dotze de la nit es va iniciar el procés de naixement de 48 tortugues careta. D’aquestes, 36 van ser alliberades al mar i 12 enviades al CRAM (Centre de Recuperació d’Animals Marins de Catalunya) per al seu estudi i seguiment.

Ja al matí d’aquest divendres, a les 7.30h, els tècnics ambientòlegs han procedit a fer l’obertura del niu per comprovar els ous que hi restaven. En aquest moment hi han trobat 16 tortugues més, que també han estat alliberades al mar; i 14 que estaven en procés d’eclosió que han estat portades al CRAM, com també ho han estat 5 ous viables.

Posteriorment, quan hagin acabat de desenvolupar-se -probablement en un termini d’un mes-, les tortugues podran ser alliberades al mar.

A més dels ous de tortuga careta que han eclosionat ara, el CRAM ja s’havia endut 29 ous en el moment que es va detectar el niu amb un total de 109 ous.

Durant el procés de buidatge del niu també s’han trobat 6 ous que no estaven desenvolupats.

En l’operatiu que ha culminat en el naixement de fins ara 64 tortugues han participat tècnics de l’Ajuntament del Vendrell, el Centre Tecnològic BETA de Vic, la Fundació CRAM i voluntàries i voluntaris durant la custòdia i vigilància dels nius.

Segons han explicat aquest divendres al matí la regidora de Platges de l’Ajuntament del Vendrell, Marta Tobella, i la regidora de Medi Ambient, Núria Rovira, el procés de nidificació a la platja de Coma-ruga ha estat “exemplar” i ha generat molta expectació entre la ciutadania, havent-lo visitat fins a 7.000 persones.

D’altra banda, les dues regidores han agraït la tasca dels prop de 200 voluntaris que han ajudat a la vigilància i bona conservació del niu totes aquestes setmanes. Aquests han estat coordinats pel GEVEN (Grup Ecologista del Vendrell i el Baix Penedès), entitat contractada per l’Ajuntament del Vendrell per fer aquesta tasca d’organització del voluntariat.

En aquest sentit, s’ha explicat també que tot i que les tortugues ja han nascut, l’equip de voluntaris continuarà a la platja de Coma-ruga fins el proper dimarts fent tasques informatives sobre el naixement d’aquesta tortuga marina.

Aquest mateix divendres, a les 21 h, a la carpa de voluntariat de la platja de Coma-ruga s’oferirà una projecció divulgativa amb el títol “El desembarcament de les tortugues marines”, que anirà a càrrec del fotògraf i expert Ferran Aguilar.

Protocol d’actuació

D’altra banda i en el marc del que ha estat aquesta reproducció de tortugues marines al municipi del Vendrell, la regidora Núria Rovira -ambientòloga de professió-, ha explicat que probablement cada vegada es donarà més una nidificació de tortuga en platges del Vendrell i d’altres indrets i que per això caldria que la Generalitat definís un protocol de com actuar a nivell català.

“Ara el que cal fer depèn molt dels ajuntaments i els voluntaris per gestionar la situació, però el 6 de setembre demanarem al director general de Fauna i el de Costes que es prepari un protocol per saber què cal fer sempre per acollir les tortugues a les platges. No hi ha dades sobre voluntaris disponibles, per exemple”, ha comentat Núria Rovira.

“L’aparició de tortugues és un indicatiu de la bona gestió de la platja, sense que la sorra estigui molt compactada, i les tortugues venen aquí perquè el mar s’escalfa i ja no van tant a Turquia com abans”, ha afegit Rovira, que ha conclòs que els primers nius de tortuga marina a Catalunya es van detectar fa uns 10 anys “i potser d’ara en endavant parlarem d’un atractiu turístic més aquí”.

També et pot interessar

Comentaris