Els costos de producció del quilo de raïm per elaborar cava oscil·len entre els 0,44 i els 0,50 euros aquesta verema

18/07/2023 - 19:23h

Les despeses associades a la collita creixen un 26%

Els costos de producció del quilo de raïm s’han disparat un 26% per aquesta propera verema, segons l’estudi que ha presentat aquest dimarts el departament d’Acció Climàtica a la Taula del Cava. Així, la Generalitat xifra que el preu per cobrir despeses oscil·la entre els 0,44 euros de la varietat xarel·lo i els 0,50 euros de la parellada, amb un preu entremig (0,47 euros) per al xarel·lo. Inicialment havien trascendit erròniament les xifres de costos entr els 0,62 i els 0,67 euros per produir un quilo de raïm.

Uns imports que el conseller David Mascort ha recordat que són d’obligat compliment com a preu mínim que els cellers han de pagar als pagesos. Es el segon any que el departament encarrega aquest estudi per les tres varietats més utilitzades per elaborar cava, xarel·lo, macabeu i parellada.

Tal i com ha explicat el conseller David Mascort, la Taula del Cava és l’exemple de la manera de fer avançar el país. “El govern treballa de la mà dels productors del sector vitivinícola, les associacions agràries i el món de la recerca per a dotar de més eines i de més regior el mercat. Amb aquest nou estudi de costos, contribuïm a la sostenibilitat tant dels productors com dels elaboradors. Es cabdal que totes les persones que fan gran aquesta indústria tinguin una compensació econòmica justa i digna de la seva feina, a totes les baules de la cadena”, ha assenyalat el conseller.

Per altra banda, en el marc de la mateixa Taula del Cava, el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol ha donat detalls al sector sobre la creació d’una unitat específica d’inspectors que focalitzaran la seva tasca en el compliment de la normativa del sector vitivinícola.

L’equip d’inspectors començarà ja a treballar amb la intenció de dur a terme inspeccions al llarg de tota la cadena de manera integral. Els controls previstos inclouran actuacions conjuntes amb els Mossos d’Esquadra per aturar i revisar els moviments d’entrada de productes vinícoles en camions cisterna.

També s’han presentat les novetats del nou e-Registre Vitivinícola de Catalunya, el nou e-RVC, que, entre d’altres, incorporarà l’ús de les TIC per garantir la traçabilitat del raïm al celler. Els lliuradors de collita rebran un missatge de text (SMS) al seu telèfon mòbil quan el celler doni d’alta, modifiqui o doni de baixa una pesada. El saldo es calcularà per parcel·la vitícola, i qualsevol canvi en les parcel·les implicarà un nou càlcul de saldo. L’entrada de raïm al celler serà per parcel·la vitícola, i es podran agrupar un màxim de quatre parcel·les per pesada.

També et pot interessar

Comentaris