S’activa el nivell màxim del Pla Alfa a 9 municipis de l’Alt Penedès i a 4 del Baix

Cinta per evitar un accés forestal al municipi d’Olèrdola (Foto: Pere Clos)
18/07/2023 - 09:33h

Els Agents Rurals tanquen els accessos a l’espai natural del Montmell i als parcs del Foix i del Garraf

Els accessos als espais naturals del Montmell-Marmellar i el parc del Foix i del Garraf han quedat restringits a partir de les dotze de la nit d’aquest dimarts per perill d’incendi, segons ha informat el Govern, que ha aplicat la mateixa mesura en cinc espais més de Catalunya. La decisió es pren en el marc de l’episodi de temperatures “extremadament altes i humitats relatives molt baixes” que s’esperen fins al dimecres a diversos indrets de Catalunya. En el mateix escenari, el cos d’Agents Rurals ha activat el nivell 3 del Pla Alfa a 57 municipis de 8 comarques. Entre elles hi ha les dues del Penedès, amb 9 municipis afectats a l’Alt i quatre, al Baix. Els municipis on s’ha activat el màxim nivell del Pla Alfa amb perill molt alt o extrem d’incendi són: Avinyonet, Castelle i la Gornal, Castellví, Olèrdola, Olesa, Pontons, Sant Martí Sarroca, Santa Margarida i els Monjos i Torrelles, a més de Cunit, el Montmell, La Bisbal del Penedès i Sant Jaume dels Domenys.

En el cas dels espais naturals, el Govern explica que el control d’accessos té l’objectiu d’evitar “al màxim” la presència humana per reduir el risc d’ignicions -l’executiu recorda, en aquest sentit, que el 90% dels incendis són “d’origen antròpic”- i per evitar que hi hagi persones en “situació vulnerable” en cas que es declari un incendi forestal.

També se suspendran les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d’incendi a les comarques i municipis on hi hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa. Mentre duri l’activació, els agents rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d’incendis forestals i es reforçarà la vigilància aèria.

En total s’han suspès 1.400 activitats, algunes per a les quals calia l’ús de radials i bufadors, però també activitats apícoles o forestals.

El Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals del Departament d’Acció Climàtica disposarà per aquests 3 dies de 22 unitats de vigilància distribuïdes arreu de Catalunya, d’acord amb el mapa de perill d’incendi. En particular es farà una vigilància especial a les tasques de sega i recol·lecció del cereal. Segons l’executiu català, l’operatiu implica quasi 50 persones dotades amb equips de primera intervenció per poder contenir un conat d’incendi fins a l’arribada dels Bombers.

A més, les Agrupacions de Defensa Forestal distribuïdes pel territori participaran activament en els tancaments a la zona de Girona (Albera, Cap de creus i Montgrí) i també a la del Garraf.

També et pot interessar

Comentaris