El vilafranquí Miquel Rota culmina un biòtop de 38.000 tones


L’empresari ha promogut a Torredembarra la construcció d’un espai de la mida d’un camp de futbol i 22 metres d’alçària per protegir la fauna i flora marítimes
Miquel Rota, empresari vilafranquí amb diversos negocis vinculats al mar, ha enllestit aquest any 2023 un biòtop marí davant la costa de Torredembarra (Tarragonès), un projecte per al qual ha estat treballant durant més d’una dècada.
La tramitació de permisos amb la Generalitat i el seu finançament havia endarrerit la iniciativa de construir una muntanya de carbonat de calci submergida formada per més de 1.700 camionades d’aquest material a 1,5 milles davant de Torredembarra i a una trentena de metres de fondària.
L’objectiu, segons comenta Rota, és “turístic, mediambiental, d’estudi, perquè es tracta d’una novetat mundial, i econòmic per veure què passarà en l’economia de la zona, per les activitats de busseig que atraurà, i veure si aquesta estructura beneficiarà la pesca professional ja a partir de l’any que ve”.
Característiques
El projecte fet realitat per l’empresari vilafranquí ha estat la construcció d’una muntanya feta de carbonat de calci que ha estat submergida davant la costa de Torredembarra.
El material necessari, fins a 38.000 tones, s’ha extret de la pedrera de carbonat de calci de l’empresa Reverté de Clariana (Castellet i la Gornal), i les quals van ser transportades i abocades en uns 130 viatges emprant un vaixell que carregava 300 tones per trajecte.
En total, uns 1.700 camions d’entre 19 i 23 tones cadascun. La muntanya-escullera de carbonat de calci ocupa una base de 90 metres de llargada per 60 d’amplada –similar a la superfície d’un camp de futbol– i té una alçària de 22 metres, més o menys la d’un edifici de cinc plantes.
La base de tota l’estructura descansa en un terreny sorrós a una fondària entre els 32 metres (al vessant nord) i els 34 metres (al sud) del pendent a 1,5 milles de la costa, i la cota més alta de la muntanya es troba a 12 metres de fondària. Miquel Rota ha comentat al 3d8 que mentre es va allargar la construcció de tota la infraestructura submergida –entre els mesos de gener i abril d’aquest any– cada dia tiraven “entre 30 i 50 camionades de carbonat de calci; per tant, de 600 a 1.200 tones diàries”.
Inversió de 850.000 euros
El cost per a l’adquisició de tota la pedra necessària i coŀlocar-la per a la construcció de la muntanya calcària ha estat de 850.000 euros, que ha finançat el Port de Torredembarra. A més, l’empresa automobilística BMW s’ha fet càrrec de 10 biòtops i les boies per senyalitzar tot l’espai que ocupa el projecte.
“Serà un parc de busseig on podran anar diversos clubs, per a la qual cosa caldrà un permís, mentre que no s’hi podrà anar a pescar”, explica Miquel Rota, que ha creat l’empresa Biotop Antina –juntament amb Oriol Milà i Port Torredembarra, SA– per a la gestió de tot el biòtop, amb una concessió de 40 anys.
Per a visites, les persones interessades poden contactar als webs www.elbiotop.com i www.mrotadiving.com.