Si no plou, la collita de raïm es pot reduïr fins a un 70%

(FOTO: Maria Rosa Ferré)
24/04/2023 - 12:35h

Es necessiten, com a mínim, 100 litres/m2 per reconduir la campanya de la verema que enguany es preveu escassa

Catalunya està travessant una de les èpoques de sequera més extrema dels darrers anys. Aquesta setmana, la Generalitat ha anunciat que si no plou amb força abans de l’estiu, al setembre el país entrarà en situació d’excepcionalitat, i s’enduriran encara més les mesures per racionalitzar l’ús de l’aigua.

Però més enllà de l’abastiment d’aigua potable, preocupa especialment com està afectant, i com pot afectar els pròxims mesos, la manca de precipitacions en el sector de l’agricultura. A la vinya, que és el cultiu més estès al Penedès, la poca quantitat d’aigua que ha caigut els darrers mesos serà determinant per a la pròxima campanya de la verema, si el temps no fa un gir de 180 graus aquest maig.

“Per anar bé, haurien de caure uns 100 litres per metre quadrat. El sòl està molt sec i una quantitat inferior aniria bé per mullar la fulla, però no seria suficient per penetrar fins a les arrels”, ha explicat Josep Marrugat, cap sectorial de la Vinya i el Vi d’Unió de Pagesos.

Per Marrugat, actualment la situació al Penedès ja és “més que preocupant”, i assegura que si no hi ha precipitacions, la collita d’enguany podria ser fins a un 70% inferior d’allò que és habitualment. “Si cauen uns quants litres aquest maig, penso que podrem salvar el 60 o 70% del raïm. Si no plou, preveiem una campanya molt complicada”, ha assegurat el viticultor.

Dos anys d’incertesa

L’any passat, el territori va viure una situació similar. A l’abril es vaticinava una campanya escassa, però les pluges del maig i de finals d’agost van “salvar els mobles” dels viticultors, assegura Marrugat, i es va collir al voltant d’un 30% menys de raïm.

“Cada dia falta un dia menys perquè plogui, però no arriba. Si continuem així, només hi haurà anissos”, lamenta el cap sectorial d’UP, que vaticina que els preus no seran superiors encara que hi hagi una gran mancança de matèria primera.

“Sabem que els cellers són reticents a apujar el preu”, assegura Josep Marrugat, i apunta que hi ha moltes empreses que estan esperant l’estudi de costos de producció de l’INCAVI per significar-se. L’any passat el barem va marcar que el preu mitjà de produir un quilo de raïm per a vi base cava era de 45 cèntims, un preu que “no tots els cellers van arribar a pagar”, ha assegurat el d’Unió de Pagesos.

El viticultor també ha apuntat directament a les cooperatives, a qui acusa de fer liquidacions baixíssimes per als seus socis. “Excepte Covides, tota la resta es queden enrere”, ha lamentat Josep Marrugat, que ha assegurat que les liquidacions del 2021 de moltes cooperatives no han arribat ni als 25 cèntims per quilo de raïm.

També et pot interessar

Comentaris