Loxarel implanta la poda de respecte a les seves vinyes


El celler ha ampliat les vinyes d’alçada que té al Pla de Manlleu recuperant una parcel·la de 3 hectàrees on ha plantat garnatxa
A cavall del Penedès i de l’Alt Camp, el Pla de Manlleu és un territori privilegiat de vinyes. Amb una orografia singular, els ceps en terrasses dibuixen cultius ancestrals, que alguns cellers estan apostant per recuperar. Una de les inquilines de la zona és la firma penedesenca Loxarel, que els darrers mesos ha invertit esforços per tornar a la vida tres hectàrees de vinya que havien quedat enterrades al sotabosc.
Fa un any, el celler va obtenir el permís de la Generalitat per recuperar la parceŀla, que s’ha netejat i s’ha delimitat amb un mur de pedra seca, que Loxarel ha trigat més d’un any a reconstruir. En total, s’han recuperat 310 metres de mur, que s’han aixecat pedra a pedra, tal com es feia antigament. El material que s’ha fet servir ha sortit tot de la mateixa vinya o de terres del voltant.
La vinya que s’ha recuperat rep el nom de La vinya de la iaia Paquita, en honor a l’àvia de Teresa Nin, copropietària de Loxarel i hereva de la finca. En total, s’hi han plantat més de 10.000 ceps de garnatxa amb el sistema en vas, que d’aquí a tres o quatre anys, quan siguin més adults, es destinaran a l’elaboració del vi negre Ops, una de les referències més emblemàtiques de Loxarel.
Poda de respecte
La vinya de la iaia Paquita és una de les que Loxarel treballa seguint la poda de respecte. El celler l’ha implantat a totes les seves finques, amb l’objectiu d’allargar la vida dels ceps i millorar l’estat sanitari general de la planta. Aquest tipus de poda –que ara s’ensenya a l’Acadèmia de Poda– permet respectar el flux de saba de la planta perquè no s’arrana tant el tall per podar la fusta innecessària. A més, també evita la propagació de malalties de la fusta i protegeix el cep de plagues i fongs.