Subirats dona veu als seus paisatges en una nova ruta per conèixer el territori

24/03/2023 - 10:00h

El trajecte, de 15 quilòmetres, inclou nou punts d’interès i set enofites que ha creat l’escultor Josep Massana

a vista és el primer sentit que s’activa, però no l’únic. Els sons i les olors de l’entorn tenen també un paper essencial en aquest procés d’admiració, i ens permeten traçar un dibuix més ric d’allò que ens envolta. Subirats, de la mà del Cepvi (Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola), ha volgut aprofitar precisament un d’aquests sentits, el de l’oïda, per crear la ruta Subirats vinya viva, Miradors sonors. Un recorregut circular de 15 quilòmetres que proposa una innovadora experiència d’observació.

Agafant com a punt de partida una idea que l’anterior president del Cepvi, Miquel Vidal, va presentar en el darrer Congrés d’Art i Paisatge del 2019, l’Ajuntament i el Cepvi han instaŀlat al llarg del camí del Mirador –un dels tres senyalitzats que té Subirats– nou marcadors amb un codi QR que permet escoltar una petita explicació del paisatge que s’està contemplant. S’han editat els àudios en català, castellà, anglès i francès.

En set dels nou emplaçaments, a més, s’hi han coŀlocat unes enofites creades per l’artista subiratenc Josep Massana vinculades amb el paisatge que les envolta. Estan realitzades amb fusta, i la majoria inclouen elements que fan referència a la vinya, el paisatge majoritari de Subirats. L’art també està vinculat amb el projecte ‘Vinya viva’ a través de la música que inclouen els àudios dels codis QR. La voluntat d’aquest maridatge és definir una experiència sensorial més completa.

Més que una ruta turística

“El paisatge ens identifica. Mostra qui som i d’on venim”, va apuntar la regidora de Turisme de Subirats, Àngels Pinyol, en la presentació d’aquesta nova ruta, que va tenir lloc a les caves Llopart. El celler és un dels nou punts on s’han ubicat els miradors sonors.

Consolidar l’oferta turística del municipi per atraure visitants és un dels objectius que persegueix aquesta iniciativa, però no l’única. “La ruta no és només un recorregut per atraure turisme”, va assegurar la presidenta del Cepvi, Soazig Darnay, fent èmfasi en la voluntat, per exemple, de fer arribar el projecte a les escoles, perquè puguin treballar alguna de les enofites.

Josep Massana, per la seva part, va posar en relleu l’expectació que ha generat la proposta, i va assegurar que els veïns “ja se l’han fet seva”. Un fet que Miquel Vidal va assenyalar com a “clau” per assegurar la preservació de les obres.

També et pot interessar

Comentaris