“Ningú m’ha obligat a estar dins, soc lliure i vaig a gaudir d’un certamen de bellesa”

Marta Rovira al certamen Miss Grand Catalunya (Fotografia: @lorenaafotografiaa)
18/03/2023 - 09:00h

Entrevistem Marta Rovira Mañé, jove vendrellenca que la setmana que ve participarà en el concurs de bellesa Miss Grand Spain a Tenerife

Aquesta vendrellenca nascuda divendres va fer 23 anys té el graduat de Mestra de primària en anglès per la Universitat Internacional de Catalunya i cursa la carrera d’Educació infantil. Treballa com a professora de robòtica per a una empresa de Reus i també dona classes particulars.
És model de l’agència Muévete Comunicación, que organitza el certamen Miss Grand Spain. Al novembre va participar en l’edició per a Catalunya i va ser escollida primera dama d’honor, per darrere de la reina. Com que aquesta va renunciar a seguir endavant, Rovira serà la representant de la demarcació de Barcelona al concurs estatal de bellesa que tindrà lloc la setmana que ve a Tenerife (Canàries). Marxa diumenge cap a l’illa i s’hi estarà fins diumenge 26.

Com arriba a un certamen de models?
Els meus pares em van regalar una sessió de fotografia pel meu aniversari, les fotos em van agradar molt, les vaig publicar a Instagram i em van començar a arribar propostes de fotògrafs per fer-me’n més. Aleshores vaig veure que feien el Miss Grand Catalunya, vaig enviar-hi les meves dades, em van agafar i és on vaig conèixer aquest món.

Què li agrada?
Tot el món de la moda, la passareŀla i la fotografia. Considero que ho reuneix tot, juntament amb l’oratòria. Em va cridar l’atenció i em vaig dir: “per què no provar-ho?”.

Què respon a les crítiques que aquests certàmens cosifiquen les dones?
No m’afecten gens i, a més, també hi ha certàmens místers per a homes. Ningú m’hi ha obligat i, per tant, soc lliure de ser-hi dins. No em sento reprimida, em deixen fer el que vulgui, m’ho estic passant bé i estic aprenent molt.

Què haurà de fer a les Canàries?
Durant tota la setmana, publicitat dels patrocinadors que donen diners a la marca organitzadora del certamen, i a canvi, precisament, que les models els fem publicitat. Per exemple, una marca de biquinis ens donarà els que farem servir per desfilar; i també farem assajos i classes de perfeccionament.

Cobrareu, les models?
No, només amb productes de les marques patrocinadores o un ‘book’ de fotos. Però hi haurà molts fotògrafs i agències de publicitat que ens seguiran l’evolució a la passareŀla. Fins que no acabi el certamen, només puc fer publicitat dels patrocinadors, però després ja podré fer-ne de qualsevol marca.

Vostè és amateur. Per tant, sap desfilar ni que sigui poc?
Vaig fer unes classes per desfilar per Miss Grand Catalunya. Abans, no en tenia ni idea, i n’he après i guanyat molt. També en oratòria, per saber expressar-me.

Li faran alguna prova en aquest sentit?
Sí. En una sala, sola davant dels jutges, hauré de fer un discurs de presentació i em faran preguntes sobre la meva vida i, a més, hi ha un segon discurs sobre empoderament. I si quedo entre les millors, hauré de fer una xerrada amb la temàtica ‘Stop a la violència i a la guerra’.

En què consistirà la competició a Tenerife?
A part d’assaigs per a la final i de visites als patrocinadors, a l’Ajuntament o a Loro Parque, farem desfilades, una preliminar per presentar-nos i la final.

Qui decideix les millors models?
Uns jutges, que voten a la gala final entre 34 candidates. Primer, les Top-15 i després les Top-10 i Top-5. Entre aquestes últimes s’escull la reina i la primera i segona dama d’honor.

No deu saber si té més o menys opcions de guanyar…
No, vaig a cegues. A més, porto molt poc en aquest mon. Hi vaig a passar-m’ho bé, a fer amigues entre les companyes, a viure l’experiència, a aprendre passareŀla i a veure què passa.

Se’ls ha demanat una edat, alçada i mides determinades només per participar?
Mides, no; no me n’han demanat cap. Pel que fa a l’edat, sí: has de tenir entre 18 i 25 anys.

Què li diuen les seves amistats abans d’aquesta experiència?
Totes m’animen i diuen que guanyaré [riu].

Com es defineix vostè com a persona?
Lluito i poso molta dedicació i constància per aconseguir tots els meus objectius. Per exemple, quan vaig entrar a la universitat em van dir que hi havia una plaça a quart curs de magisteri per anar a fer pràctiques amb el programa Erasmus, em vaig obsessionar i vaig tenir el millor expedient de la carrera de primària per anar quatre mesos a Helsinki.

Té alguna afició en concret?
M’agrada molt muntar a cavall, pels quals tinc passió i n’havien tingut els meus avis a la Bisbal; i també tocar el piano, el patinatge artístic i viatjar.

Acabem amb alguna recomanació…
Em va impressionar Nova York i després una ciutat tropical com Guatemala, on vaig anar-hi un parell de setmanes per un voluntariat a fer classes de salut a nens i, sobretot, nenes. Elles no tenen accés a l’educació per un tema cultural, econòmic i també social. Moltes famílies prefereixen invertir més els diners que tinguin perquè estudiïn els nens més que les nenes.

També et pot interessar

Comentaris