La campanya “Dones que transformen” arriba a Vilafranca amb l’exposició “Dones trencant barreres”

16/03/2023 - 09:51h

Del 20 de març al 3 d’abril es podrà veure a la sala d’actes de l’Escorxador

“Dones que transformen”, una campanya de la Diputació de Barcelona, a través de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament, arriba a Vilafranca amb diversos recursos comunicatius i de sensibilització per treballar ponts i vincles entre les dues riberes de la Mediterrània. És una campanya de sensibilització i educació per a la ciutadania global (ECG) que té per objectiu posar en valor les lluites que duen a terme les dones per accedir a espais de participació política i social des d’una mirada transversal feminista i antiracista.

A Vilafranca en el marc d’aquesta campanya es durà a terme dues exposicions i una xerrada a càrrec de Nadia Ghulam, una defensora que participa en el projecte de Ciutats Defensores dels Drets Humans 2023, en l’edició de primavera.

D’una banda, l’exposició “Dones trencant barreres” serà del 20 de març al 3 d’abril a la sala d’actes de l’Escorxador. Recull imatges i històries seleccionades de dones protagonistes que s’arrisquen a anar en contra de les normes establertes, sacsegen l’ordre imposat i representen un paper primordial i transcendental per construir les ciutats del i amb futur: igualitàries, feministes i democràtiques. Dones d’Algèria, Bèlgica, Egipte, Israel, Marroc, Palestina i Turquia que trenquen els rols tradicionals de gènere i lluiten contra les desigualtats en el mercat laboral i l’educació i que ocupen un espai públic dominat pels homes.

A continuació, l’exposició “Drawing 4 Equality. Desafiant els rols de gènere a les dues ribes de la Mediterrània” serà del 17 d’abril al 2 de maig a la mateixa sala d’actes de l’Escorxador. Integra 20 il·lustracions seleccionades de més de 200 artistes de 30 països que van presentar les seves obres al concurs artístic promogut conjuntament per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i la Fundació de Dones Euromediterrànies (FFEM) sobre les percepcions i visions dels rols de gènere en la societat. Són il·lustracions d’artistes d’Alemanya, Bulgària, Egipte, Espanya, França, Jordània, Marroc, Montenegro, Romania, Síria i Tunísia que busquen enderrocar les barreres i estereotips de gènere i visibilitzar les desigualtats de gènere presents en la societat a través de l’art i el feminisme.

Finalment la xerrada de Nadia Ghulam “ Les dones a l’Afganistan, una mirada des dels Drets Humans” serà el 25 d’abril, a les 18.30h, a la Biblioteca Torras i Bages. Nadia Ghulam és activista, escriptora i refugiada afgana que viu a Barcelona. Durant deu anys es va fer passar pel seu germà mort per evitar les rígides prohibicions del règim talibà contra les dones. Ghulam ve convidada pel projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, gira primavera 2023.

Per a més informació de la campanya: https://www.diba.cat/es/web/dones-que-transformen

També et pot interessar

Comentaris