Vilafranca crearà una ruta urbana del vi per reforçar la seva capitalitat vinícola

01/03/2023 - 11:30h

Serà un recorregut de 3,5 km que transcorrerà pel nucli urbà i entrarà en funcionament de manera gradual a l’estiu

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i la regidora de Turisme, Maria Dolors Rius, han presentat aquesta setmana la que serà en els propers mesos una nova ruta turística a Vilafranca. De fet, començaria a funcionar de manera gradual a partir de l’estiu d’aquest any. Es tracta de Vilafranca, Ruta Urbana del Vi, un projecte de que vol donar a conèixer el caràcter vitivinícola de la ciutat de manera singular, atractiva i innovadora i amb la qual es pretén reforçar la capitalitat del vi.

La regidora de Turisme recordava que Vilafranca ja disposa de la ruta Camí del Vi, que tracta la relació entre la vila urbana i el seu entorn agrícola, la vinya i el vi. “Ara posem en marxa la Ruta Urbana del Vi, amb un recorregut de 3,5 km aproximadament, que transcorre pel nucli urbà, tot mantenint un llenguatge similar i coherència amb el Camí del Vi”, explicava.

La ruta recorre el centre històric i l’eixample vilafranquí, on es podran observar elements d’interès relacionats amb la cultura i l’economia del vi, que han modelat la ciutat al llarg dels dos darrers segles. El recorregut, que uneix dues de les actuacions urbanes més importants dels darrers anys a Vilafranca del Penedès –la reurbanització del carrer del Comerç i la remodelació i ampliació de Vinseum–, permet observar un seguit de punts d’interès que posen en relleu la relació de Vilafranca amb el món vitivinícola.

La regidora posava en relleu que la ruta permetrà descobrir de forma didàctica, amena i lúdica “aspectes desconeguts de la història vitivinícola de Vilafranca, amb textos totalment inèdits i supervisats per historiadors, geògrafs i especialistes diversos”. A cada estació es podrà accedir a un codi QR per obtenir la traducció en anglès, francès, castellà o el llenguatge Braille per a invidents.

Històries amagades

Per la seva banda, l’alcalde Pere Regull insistia amb aquesta nova ruta “en l’aposta de Vilafranca per un turisme cultural, que aporti recursos econòmics i no massificat”. “No som una ciutat turística però tenim molta història i moltes possibilitats”. L’alcalde explicava que hi ha moltes històries en aquesta ruta que estaven amagades i ara quedaran al descobert, “com l’antiga façana de l’Enològica, que va ser així fins al anys 70, o el magnífic carrer del Comerç, amb 12 naus històriques”.

“Si una persona amb passió i coneixements t’explica aquesta ruta, segur que la gaudeixes molt”, va afegir. Per Regull, aquesta ruta és una demostració de feina ben feta, així com un element d’atracció: “Ens dona potència com a ciutat perquè ens visiti gent per gaudir de Vilafranca i del Penedès”.

Vilafranca, Ruta Urbana del Vi té un pressupost d’uns 320.000 euros i s’afegirà als altres productes que des del Servei de Turisme s’ofereixen per poder conèixer la història, el patrimoni material i l’entorn, com ara la Ruta Modernista, la Ruta Medieval, el Bar a Vins, el Camí del Vi i l’Entre Vinyes.

També et pot interessar

Comentaris