El nucli històric de Sant Martí Sarroca incorpora un itinerari de vianants paral·lel a la carretera

El diputat Pere Pons, amb l’alcalde de Sant Martí Sarroca, Josep Maria Padullés, en la visita d’obres al nou camí de vianants per accedir al nucli històric / Foto: Diputació de Barcelona
16/02/2023 - 09:44h

El Diputat Pere Pons visita les obres de la Carretera del Castell que quan s’acabin les obres de millora passarà a ser municipal

El nucli històric de Sant Martí Sarroca, on hi ha el castell de Sant Martí i l’església romànica de Santa Maria, constitueix un conjunt arquitectònic patrimonial al que s’hi accedeix per la carretera BV-2119. Per garantir la seguretat dels vianants a aquest nucli, així com també als veïns del barri de la Roca, la Diputació de Barcelona està construint un camí de vinents així com diverses obres de millores que es preveu estiguin acabades el mes d’abril.

Aquest dimarts, el diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, juntament amb l’alcalde, Josep Maria Padullés, acompanyats de regidors i tècnics municipals, van fer una visita a les obres per comprovar la seva evolució. Les obres compten amb un pressupost de 705.223,65 euros, aportats en un 77,5 % per la mateixa Diputació i el 22,5 % restant, per l’Ajuntament.

Durant la visita a les obres, el diputat Pere Pons, va remarcar la voluntat de la Diputació de Barcelona és, un cop finalitzada aquesta actuació, de traspassar aquest tram de carretera que enllaça el nucli històric amb l’actual nucli urbà de Sant Martí Sarroca, a l’ajuntament. Pons va assenyalar que «aquest és un tram de carretera que no té continuïtat cap a altres municipis, sinó que és d’ús local, per la cosa qual és lògic que es converteixi en un vial municipal».

Les actuacions que s’estan fent en aquest tram es centren en la creació d’aquest itinerari de vianants situat en el marge esquerre de la carretera i a nivell de calçada, aprofitant l’espai existent entre la plataforma de la carretera i les finques confrontades. Allà on sigui possible, especialment al tram entre el pont sobre la riera de les Anguiles i el camí de la Font, l’itinerari tindrà una major amplada el que permetrà la plantació d’arbrat i la creació d’una zona d’estada que permeti gaudir del paisatge.

L’obra inclou la construcció d’una passera adossada al pont existent sobre la riera de les Anguiles i una alta passera en el pont existent sobre el torrent Sec, per tal de connectar el nou itinerari amb les voreres actuals del tram urbà. També inclou la construcció de tres plataformes elevades en els punts on la carretera és més estreta i també una major afluència de vianants, per tal que els vehicles redueixin la seva velocitat de forma que es prioritzi la mobilitat del vianant sobre el vehicle, aconseguint així la pacificació de la via.

L’actuació també incorpora una millora del drenatge actual de la carretera amb la canalització de la cuneta actual del marge esquerre, així com la millora d’alguns dels serveis bàsics de subministrament, com és la xarxa d’aigua potable.

El projecte també incorpora la instal·lació d’un sistema d’enllumenat públic de baixa intensitat per tal de respectar i preservar l’entorn paisatgístic de la contaminació lumínica. Per completar l’actuació, també està previst la col·locació de balises encastades de baixa intensitat al llarg de l’itinerari i només es preveuen fanals en el tram de l’itinerari més proper al nucli urbà entre el pont de les Anguiles i el camí de la Font.

Visita a castell de Sant Martí

Després de la visita a les obres del nou itinerari de vianants, el diputat Pere Pons, amb l’alcalde Josep Maria Padullés, van visitar les dependències del castell de Sant Martí, una edificació documentada per primera vegada el 966, quan fou conquerit i reconstruït per Galí, fundador de llinatge de Santmartí.

Aquest conjunt monumental ha sofert diverses intervencions al llarg de la història. L’any 1963 es van dur a terme treballs de reconstrucció que li van donar la fesomia actual, amb àmbits reconstruïts sense cap mena de rigor històric.

Actualment, el castell, de propietat municipal, ofereix diferents serveis per a realitzar-hi activitats i celebracions. L’Ajuntament de Sant Martí Sarroca ha demanat al Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) el seu ajut i participació en la realització de noves actuacions en el conjunt del recinte.

També et pot interessar

Comentaris