Ricard Opisso: Un artista únic entre Gaudí i el TBO

13/02/2023 - 18:00h

La Fundació Pinnae presenta a partir d’aquest divendres una exposició monogràfica, amb més de 30 obres, dedicada al gran il·lustrador

Aquest divendres, a les 19 h tindrà lloc la inauguració de l’exposició monogràfica dedicada al gran il·lustrador Ricard Opisso i Sala de la mà de la seva neta Maria Àngels Opisso, acompanyada de Gabriel Pinós, curador de l’exposició. La mostra es composa de més de 30 obres d’aquest artista únic, que va iniciar la seva trajectòria amb Antoni Gaudí i es va fer popular il·lustrant les pàgines del TBO.

La figura de Ricard Opisso (Tarragona, 1880-Barcelona, 1966) va ser d’una importància cabdal. Opisso va formar part de l’anomenat “nucli dur” de la colla jove d’Els Quatre Gats, juntament amb Picasso, Casagemas, Vidal Ventosa i els germans Àngel “El patas” i Mateu Fernández de Soto.

L’ambició i desimboltura d’Opisso el van portar a participar en pràcticament tots els ambients artístics barcelonins. Fou deixeble d’Antoni Gaudí a l’obrador de la Sagrada Família, també fou soci del Cercle Artístic de Sant Lluc i del Reial Cercle Artístic. A més, va assistir freqüentment a l’estudi de l’uruguaià Joaquín Torres García i Pau Roig, així com al taller d’escultura dels germans Juan i Julio González i també dels germans Llongueras i Francesc Galí. La seva visió subjectiva i les seves experiències el converteixen en una personalitat única al conjunt de la modernitat barcelonina.

A través de les seves memòries -manuscrites durant els anys cinquanta del segle XX i transcrites pràcticament completes al llibre “Barcelona i Els Quatre Gats. Un gir vers a la modernitat”, editat per Gothsland el 2019- s’ha posat de manifest la importància d’aquest artista, en conviure i freqüentar els tallers dels artistes principals que van residir a la capital catalana a principis del segle XX.

Opisso va ser el principal precursor de les revistes d’historietes il·lustrades. Gràcies a la iniciativa de Joaquim Buïgas i Garriga es va sumar al grup d’autors que faria del TBO el gran referent nacional, fins a l’extrem en què la Reial Acadèmia Espanyola va incloure l’accepció “tebeo” el 1968.

De fet, el TBO va passar de vendre uns gens menyspreables 9.000 exemplars el 1917 a més de 220.000 abans de la Guerra Civil Espanyola, que la va convertir a la revista il·lustrada més venuda a Espanya durant aquest període.
Opisso és i serà recordat per ser el responsable del logotip de la revista i realitzar les historietes que van aparèixer publicades a la portada. No obstant, no només va ser el gran abanderat del TBO. Opisso va col·laborar amb la majoria de revistes artístiques i satíriques del moment. Una selecció d’algunes d’aquestes capçaleres relacionades amb l’exposició són Cu-Cut!, Papitu, Iris, L’Esquella de la Torratxa, Hojas Selectas, Hispania, Joventut, KDT, Luz, Pèl & Ploma, Quatre Gats i fins i tot la parisenca Le Rire.

L’exposició romandrà oberta fins al 26 de març en horari de dijous a dissabte de 18 a 20h i diumenges i festius de 12 a 14h i de 18 a 20h.

També et pot interessar

Comentaris