L’assemblea de l’IEP ratifica la voluntat de consolidar-se com la institució cultural de referència del Penedès


Al llarg del 2023 l’Institut d’Estudis Penedesencs va organitzar 64 activitats amb l’assistència de 1.700 persones.
La 47ena Assemblea de l’Institut d’Estudis Penedesencs celebrada a Olivella va ratificar la voluntat de seguir sent la institució cultural de referència del Penedès, d’acord amb el seu àmbit i temàtiques d’actuació que abasten tot el Penedès i totes els àmbits acadèmics i científics.
La secretària de l’IEP, Maria Teresa Sadurní, va explicar la Memòria d’activitats de l’entitat al llarg del 2023 que va ser aprovada per l’assemblea. A mode de resum assenyalava que “al llarg de l’any 2023 l’IEP ha realitzat 64 activitats (conferències, exposicions, sortides, excursions, debats, jornades, seminaris, …) en diversos municipis penedesencs a les quals han assistit unes 1.700 persones i s’han activitat convenis de col·laboració amb 28 ajuntaments.”
La tresorera, Àngels Parés, va informar dels comptes del 2023, en els que l’IEP ha consolidat la seva solidesa econòmica i equilibri pressupostari. També va parlar dels ingressos de l’IEP que es resumeixen en les quotes dels socis (35%), ajuntaments i consells comarcals (25%), Diputacions, Generalitat i Estat (33%) i patrocini privat (7%). Finalment, es va presentat el pressupost pel 2024 fixat en 54.800€.
El President de l’IEP, Ramon Arnabat, va fer una valoració de la tasca de la Junta que va entrar l’abril del 2022 i i es va centrar en les línies d’actuació de futur: millorar la participació dels socis a l’entitat, aconseguir el reconeixement institucional i civil de l’IEP com a institució cultural de referència del Penedès, augmentar la participació dels joves a l’entitat i donar més visibilitat a la tasca de l’IEP.
A continuació de l’Assemblea Ordinària, es va celebrar una Assemblea Extraordinària amb l’objectiu d’adaptar els Estatuts de l’IEP a la realitat actual. Aquesta actualització passa per tres punts: 1) L’IEP es defineix coma institució cultural i científica, 2) el seu àmbit d’actuació passa a ser el de la Vegueria del Penedès i 3) els seus àmbits d’actuació s’amplien:
Són finalitats de la Institució cultural, la investigació, l’estudi i la divulgació de la història, l’art, el folklore, la llengua, la toponímia, la literatura, la geografia, l’arqueologia, la bibliografia, les ciències naturals, el patrimoni natural, el patrimoni material i immaterial, les ciències socials, la memòria democràtica i d’altres que es considerin oportunes dins l’àmbit d’actuació de l’Associació. Així mateix, com l’assessorament expert, col·laboració i participació en el mateixos àmbits amb les diferents Administracions Públiques quan aquestes ho sol·licitin.