El ple del Vendrell aprova fer un pla estratègic de millora dels espais públics

El nou regidor de Som Poble-ERC Albert Rovira Lope amb l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez. (Foto: Ajuntament del Vendrell)
01/02/2023 - 13:49h

A la mateixa sessió municipal va prendre posessió del càrrec el nou regidor de Som Poble-ERC Albert Rovira Lope

El ple de l’Ajuntament del Vendrell va aprovar dilluns dues mocions del grup municipal de Som Poble-ERC el Vendrell, la primera de les quals per l’elaboració d’un pla estratègic de millora dels espais públics de la vila i la segona perquè tots els grups municipals assumeixin el compromís de crear, en el proper mandat, la Regidoria de Capacitats diverses i accessibilitat, amb una dotació econòmica i de personal tècnic suficient per fer que el Vendrell esdevingui una vila inclusiva i accessible per tothom.

A més, en la sessió, en la qual va prendre posessió del càrrec el nou regidor del mateix grup municipal Antoni Rovira Lope, en substitució de Lluís Navarrete, també van tirar endavant altres mocions o propostes de resolució. Una de Junts pel Vendrell reclama la redacció d’un pla estratègic del vehicle elèctric, una de Podem El Vendrell va nomenar Josep Colomina, de la urbanització Mas Borràs i mort recentment, fill adoptiu del Vendrell; una del PSC per instar al Govern de la Generalitat de Catalunya l’aprovació del pressupost del 2023, atès que hi ha pendent aspectes molt importants pel Baix Penedès -com l’ampliació de l’Hospital del Vendrell i la gratuïtat del tram del Penedès de l’autopista C-32; i una última moció, d’AVP-FIC, per demanar al conseller i a la conselleria d’Interior de la Generalitat l’ampliació d’efectius del Parc de Bombers del Vendrell, entre 10 i 18 bombers, per arribar a curt termini a 40 efectius i a mitjà termini a 48.

La unanimitat va marcar gairebé totes les votacions corresponents, llevat de la relativa a millorar l’actualment anomenat ‘Pla Renove’ de la via pública, on JxV, Primàries Catalunya i Podem El Vendrell es van abstenir, i la del pressupost de la Generalitat, on es van abstenir JxV i AVP-FIC.

Pla de millora de la via pública

Pel que fa als canvis del ‘Pla Renove’ amb un pla de millora dels espais públics amb visió estratègica i elaborat de forma participativa, la proposta de Som Poble-ERC es va aprovar amb la incorporació d’una esmena del Govern que reconeix la millora que s’ha fet en aquest mandat a la via pública amb el ‘Pla Renove’ i la posada en marxa de l’aplicació Cuidem El Vendrell.

L’acord de la moció estableix que s’elabori un pla estratègic de millora dels espais públics del Vendrell, “a curt i llarg
termini, organitzat per barris, que faci partícips als veïns i veïnes com a millors coneixedors de les problemàtiques de cada nucli i que prioritzi les inversions segons les necessitats i de la forma més eficient”. I també parla d'”adaptar i millorar l’APP Cuidem El Vendrell per donar-li un sentit més ampli, no només donant la informació sobre les problemàtiques, sinó que també serveixi per participar activament en la presa de decisions”.

Som Poble-ERC que l’espai públic “s’ha accentuat amb la falta d’inversions i el pas dels anys”, i que el recent ‘Pla renove d’asfalt i voreres’, amb un pressupost de 200.000 euros, ha comportat “reparacions a mitges i s’ha perdut l’oportunitat de fer net de molts problemes que dificulten el dia a dia dels veïns”. Així, per exemple, el mateix grup municipal -que critica que fins a 6 membres del govern local detallessin al ple actuacions “que semblaven demostrar que no calia un pla municipal”- diu també que “s’han deixat carrers asfaltats a mitges, per franges, o voreres sense fer accessibles els passos de vianants”.

Sobre aquest tema, Som Poble-ERC conclou que “s’han comès errors de planificació, com voler destinar 150.000 euros a asfaltar el pàrquing de l’estació de Sant Vicenç de Calders i no poder-ho fer per ser zona verda, o deixar d’arreglar voreres que els veïns consideren més urgents que els fets”.

Futura regidoria de Capacitats diverses i accessibilitat

Una segona moció de Som Poble-ERC va suposar l’aprovació per crear una regidoria de Capacitats diverses i accessibilitat, atès que la llei estableix des del 1991 que els consistoris han d’elaborar, aprovar i executar un pla municipal d’accessibilitat i han de destinar diners cada any a la supressió de barreres per facilitar l’accessibilitat a persones amb dificultats de movibilitat.

La moció parla, per exemple, que al municipi del Vendrell hi ha 3.550 persones, aproximadament el 10% de la població, amb algun tipus de discapacitat: 1.243 de les quals, de tipus físic motor.

La moció per crear la nova regidoria haurà d’establir un pla municipal d’accessibilitat.

Més bombers

La moció d’AVP-FIC per demanar a la conselleria d’Interior de la Generalitat que ampliï el nombre d’efectius del Parc de Bombers del Vendrell va rebre el vot favorable de tot el consistori.

El text recorda que fa 15 anys que la reivindicació de més bombers al Vendrell és “constant i coneguda”, i que la dotació actual és insuficient per a una àrea de 370 quilòmetres quadrats i una població de 130.000 persones, moltes de les quals residents en urbanitzacions i zones urbanes amb una orografia complicada.

Com apuntàvem, la proposta demana ampliar a curt termini els efectius en 10 més i més a mig termini en 18 bombers, fins als 48 professionals permanents.

Plans estratègics de subvencions i sobre els vehicles elèctrics

Al ple vendrellenc d’aquest dilluns també es va aprovar el Pla estratègic de subvencions 2023-2025 a les entitats del municipi -amb l’abstenció dels membres de Som Poble-ERC menys Eva Mata, que va votar a favor; i també l’abstenció de JxV, Primàries Catalunya i Podem El Vendrell-; i es va parlar de la necessitat d’avançar en l’estudi de rol del vehicle elèctric. En aquest sentit, es considera rellevant que s’impulsi un Pla Estratègic del Vehicle Elèctric -a proposta de JxV- establint un horitzó aproximat 2023-2026 amb el següents objectius principals: la reducció del consum de combustibles fòssils, la descarbonització de la mobilitat per a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i la millora de la salut i la qualitat de vida.

Josep Colomina, fill adoptiu

Finalment, i per unanimitat, es va aprovar anomenar Josep Colomina, president de la Junta de Compensació
de Mas Borràs des dels anys noranta, que va lluitar també per dignificar la urbanització Mas Borràs i recentment traspassat, fill adoptiu del Vendrell.

Colomina va aconseguir transformar una zona que no disposava de llum ni aigua en l’espai que actualment és i que es troba en els últims tràmits per esdevenir un nou barri vendrellenc. A més de declarar-lo fill adoptiu, se li dedicarà un carrer de Mas Borràs.

També et pot interessar

Comentaris