Inversió milionària per millorar els laboratoris de l’INCAVI
La Generalitat inverteix un milió d’euros per situar el servei com a referent a escala europea
Ser un referent a Europa. Aquest és l’objectiu que s’ha marcat l’INCAVI amb la modernització dels seus dos laboratoris, una nova etapa que el departament ha batejat amb el nom d’INCAVI LAB. Gràcies a la inversió d’un milió d’euros per part de la Generalitat, l’INCAVI ha pogut fer efectiva aquesta reforma, que afectarà tant les instaŀlacions de Vilafranca com les de Reus.
Els laboratoris de l’INCAVI són els únics públics oficials que hi ha actualment a Catalunya. Gràcies a les millores que s’han aplicat –un dels compromisos adquirits en el Pla Estratègic Horitzó 2025–, els equipaments podran duplicar la seva capacitat analítica i quintuplicar el volum de producció de llevats autòctons. “Volem situar els laboratoris a un nivell homologable als millors d’Europa”, ha afirmat la directora de l’INCAVI, Alba Balcells.
Segons xifres de Xoan Elorduy, cap de Servei de Viticultura i Enologia, l’any passat l’INCAVI va analitzar més de 14.000 mostres, va caracteritzar més de 900 vins i va fabricar llevats per a més d’una desena de cellers d’arreu de Catalunya. “Amb les noves infraestructures, podrem oferir un servei analític i d’assessorament als cellers a l’altura de les necessitats del sector”, ha assegurat Elorduy.
El milió d’euros que la Generalitat ha destinat a la millora dels laboratoris de l’INCAVI –no es descarta que enguany hi hagi més dotació pressupostària– s’han invertit en l’adquisició de nova maquinària, i també en la promoció de noves infraestructures tecnològiques que permetin als professionals i cellers que fan ús dels serveis gaudir d’una millor experiència com a usuaris. Tal com ha apuntat Alba Balcells, l’INCAVI busca que els professionals que s’hi adrecin “tinguin una experiència immillorable”.
Entre d’altres, gràcies a la reformulació de l’equipament del laboratori, es podran ampliar els paràmetres acreditats per l’ENAC, afegint, per exemple, el pH o la sobrepressió. “Arribarem allà on no ho fèiem, i mirarem de recuperar els usuaris que van marxar a altres laboratoris de l’Estat o d’arreu d’Europa perquè no donàvem determinats serveis”, ha dit Balcells.
També s’ampliarà l’horari d’atenció als viticultors, s’obrirà la possibilitat de gestionar les mostres en línia o es reforçarà la col·laboració amb tots els agents del sector a través del projecte CONLAB.
Reptes de futur
“Era necessari dotar-nos d’eines per actualitzar-nos per fer front als reptes que venen”, ha explicat la directora general de l’INCAVI, que ha avançat que els desafiaments als quals s’enfronta el sector són “elevats”. “Estem en un moment de transició. Hem d’aconseguir que d’aquí a deu anys, com a mínim el 10% dels vins catalans siguin de més valor, més cars i de més qualitat”, ha afegit Alba Balcells.
Per assolir aquest repte també serà clau el panell de tast de l’INCAVI, un col·lectiu que integren 27 tastadors, que analitza fins a 70 paràmetres del vi.