El Vendrell implantarà el proper curs la gratuïtat de P-1 a les escoles bressol municipals

09/01/2023 - 11:49h

La mesura beneficiarà a uns 240 infants, permetrà estalviar a les famílies uns 1.300 euros anuals i s’afegeix a la gratuïtat de P-2 en vigor des de fa dos cursos

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha anunciat aquest dilluns al matí la implantació de la gratuïtat per a tots els nens i nenes de P-1 o I1 a partir de l’inici del proper curs escolar 2023/2024.

La mesura “pionera i referent” a Catalunya s’afegeix a la gratuïtat implantada fa un parell de cursos per a les aules de P-2 de les cinc escoles bressol municipals i suposarà un benefici d’uns 1.300 euros anuals a les famílies d’aproximadament 240 nens i nenes que el curs que començarà el mes de setembre tinguin un any.

Martínez ha fet l’anunci en el marc de la roda de premsa per avançar alguns dels projectes més immediats que el Vendrell iniciarà aquest 2023 “dins el projecte de govern de transformació social, urbana i verda del municipi”.

L’alcalde vendrellenc ha afirmat que aquesta gratuïtat, com la que ja funcionava a P-2, “afavoreix la convivència, la cohesió social i combat les desigualtats en favor de la igualtat d’oportunitats” dels nens i nenes del Vendrell.

Recordem que el Vendrell va ser el primer municipi en implantar la gratuïtat en els cursos de P-2 i que actualment, amb l’anunci de la mateixa mesura arreu del país per part de la Generalitat, “es converteix en l’únic municipi que garanteix la universalitat en aquesta etapa educativa”, ha destacat Kenneth Martínez.

Èxit a P-2

La gratuïtat en la P-2 a les escoles bressol municipals vendrellenques s’ha demostrat un èxit, segons l’alcalde, perquè ha permès doblar el nombre i percentatge d’alumnes matriculats en aquesta edat sense educació obligatòria. Així, ha permès passar d’un 40% d’alumnes de P-2 escolaritzats a aproximadament el 80% dels infants d’aquesta edat matriculats al Vendrell.

En números absoluts, són 460 nens i nenes repartits en dos cursos escolars.

El mes de desembre passat es va signar un nou contracte de servei d’escoles bressol entre una empresa i l’Ajuntament del Vendrell, amb un cost d’1,8 milions d’euros anuals i que permetrà la universalització de la gratuïtat de P-1 i P-2 a totes les famílies interessades.

Crítica a la Generalitat

D’altra banda, l’alcalde del Vendrell ha criticat la Generalitat per anunciar una “suposada gratuïtat” de l’escolarització de P-2 a Catalunya, perquè diu que “en realitat, la gratuïtat va a càrrec dels ajuntaments i, a més, provoca desigualtat entre les famílies d’aquells municipis que no tenen prou places, que no és el cas del Vendrell”.

La Generalitat “només subvenciona una part del cost de les places, aquell que correspon a les famílies; però el més greu és que si no augmenten les places disponibles hi ha un problema de manca de places i provoca desigualtats, diferències i que les famílies competeixin per una plaça que, a més, és gratuïta”, ha dit també Kenneth Martínez, que conclou: “Demano a la Generalitat que no anunciï places d’escoles bressol gratuïtes sense poder oferir-les”.

Projectes pel 2023

Quant als projectes més destacats per l’alcalde vendrellenc de cara a aquest nou any 2023, ha apuntat la propera licitació d’un nou servei de neteja viària, “amb un augment notable de freqüència de pas i nova maquinària de neteja que, sobretot, tindrà més efectes als barris marítims”; el disseny d’una nova ciutat en el marc dels 2 milions d’euros dels fons europeus Next Generation concedits per a una millora integral de rieres i torrents del Vendrell, “una transformació verda que haurà d’estar acabada a final del 2025”; i l’ampliació de la carretera de Sant Vicenç des del Vendrell fins al carrer del Pou del poble, projecte a càrrec de la Diputació de Tarragona i que preveu una ampliació de la calçada, la implantació de vorals i un carril bici “que va demanar l’Ajuntament del Vendrell”.

També et pot interessar

Comentaris