Imma Benages i Anna Romeu: “Quan estàs a Font Fregona t’adones que el teu treball serveix de molt”

30/12/2022 - 14:22h

Són la coordinadora i la psicòloga del centre educatiu i terapèutic de Torrelles

Vostè és una de les psicòlogues de l’equip de treball del centre terapèutic i educatiu de Font Fregona, com definiria la seva feina?

(Anna Romeu) Es un repte professional de primer nivell. Cal tenir en compte que aquí som, moltes vegades, l’última oportunitat pels nois i noies que ingressen. A mi, m’encanta estar al centre i aportar la meva experiència, perquè cada dia tens la sensació que estàs ajudant realment a persones que ho necessiten molt. La satisfacció, quan les coses surten bé, és màxima.

Al centre tracten amb casos especialment complicats i, a vegades, extrems, no és així?

(A.R.) Sí, la complexitat és extrema en la major part de casos. Sovint estem parlant de patologies duals en la que es combinen transtorns mentals i adiccions. Ens arriben famílies que han fet un llarg recorregut amb els seus fills o filles i que no els hi ha funcionat res. Som la darrera xarxa per dir-ho d’alguna manera.

Quin tipus de família us arriba?

(Imma Benages) De tota mena. El tòpic de família desestructurada i amb pocs recursos, no es compleix. N’hi ha d’aquest perfil, però també ens arriben famílies molt ben arrelades i amb un nivell socioeconòmic alt.

Parlava que quan les coses surten bé, la satisfacció és màxima, però quin percentatge d’èxit tenen els tractaments de recuperació?

(A.R.) Més alt del que la gent es pensa. Al voltant d’un 60% dels nois i noies es recuperen i es reincorporen a la vida fora del centre amb plenitud. No és un percentatge baix, tenint en compte la dificultat dels casos i del procés de recuperació.

Tot i amb aixó hi ha recaigudes

(A.R.) N’hi ha perquè moltes vegades l’entorn familiar que es troben els nois i noies quan surten d’aquí, no és el més adient i és aleshores quan el risc de tornar a caure és alt.

Els nois i noies que ingressen ho fan per molt de temps?

(I.B.) Estem parlant d’un o dos anys. I treballem sempre amb el noi i noia i amb la seva família. La complexitat de les situacions obliga a un llarg periode de millora. A més, combinem el tractament amb l’activitat lectiva que els hi correspon gràcies a un acord amb el departament d’Educació de la Generalitat. Oferim classes de cicles formatius, d’ESO i de Batxillerat. L’oferta de Font Fregona és global i no es vol deixar, en cap cas, el currículum educatiu dels nois i noies de banda.

Les primeres setmanes de tractament deuen ser les més complicades, no és així?

(A.R.) Els primers dies necessitem posar ordre a les vides dels nois i noies que no tenen, moltes vegades, cap patró de comportament. Cal que agafin una rutina, que compleixen uns horaris i que asumeixin unes responsabilitats. Es el primer pas de la teràpia.

Des de fora del centre, creieu que la gent comprèn la tasca que esteu fent?

(A.R.) No. Tenim una mala fama molt immerescuda. Som l’últim recurs com explicava abans i, per tant, el 100% d’èxit no el podem aconseguir. Hi ha persones que han sortit del centre sense resoldre la seva problemàtica i es posen a criticar sense sentit la nostra feina. I ja sabem que parlar malament, ven més que parlar bé. Nosaltres hem hagut de pagar aquedt peatge.

S’han produït injustícies en relació al centre?

(A.R.) Sí, ho tinc clar. En el seu moment es van emetre informes oficials  per part de la Sindicatura de Greuges sense el rigor necessari i sense comprovar la realitat del dia a dia del nostre centre. Ho considero molt greu.

Quants anys fa que ofereix servei Font Fregona?

(I.B) El centre ja fa 30 anys que està en funcionament. En tot aquest temps, s’ha fet una molt bona feina que ha beneficiat molts joves i moltes famílies que tenien per davant un futur complicat.  Hi establim una relació molt intensa i, sovint, hi continuem en contacte quan ja han marxat d’aquí i s’han reincoporat a la vida diària habitual Ara mateix tenim 25 nois i noies i esperem que tots ells acabin de manera positiva el seu tractament.

També et pot interessar

Comentaris